Kies je favoriete radiostation

Dossiers

(Publiciteits) Geil

Columns

De stunt van de maand: Giel Beelen heeft zich in zijn radioprogramma oraal laten bevredigen door een prostituee, om het maar even in nette bewoordingen uit te drukken. Dit werd in geuren en kleuren uitgezonden, inclusief het bijbehorende gekreun.
Ik ga verder niet in op de sappige details, maar ik kan u wel vertellen dat ik een stukje heb gehoord van dit tafereel op Radio 1, met de bijbehorende presentator die volgens mij een emmertje nodig had toen hij dit stukje uitzond. Tenminste, hij klonk vol walging.

Giel Beelen zit zoals bij sommigen bekend is in de nachtelijke uren op Radio 3. Ik heb mij laten vertellen dat-ie wel meer van dit soort stunts uithaalt, maar ik weet niet of dat zo is, aangezien ik bijna nooit luister. En als ik het al doe, heb ik net mijn wekker bijna kapot gegooid, en ben ik dus niet aanspreekbaar.

Maar zover als dit is hij blijkbaar nog niet gegaan. Nu hij wel over deze grens is gegaan, blijkt half Nederland er plotseling van te walgen. Waarom? Weet ik niet. Het is nu eens op de radio geweest, voor de afwisseling. Is eigenlijk nog netter dat dit soort acties op TV. Want geef toe, orale bevredigingen zijn zo ongeveer dagelijks op TV te volgen, en laten we maar helemaal niet beginnen over internet. En dan ZIEN we details, en horen ze dus niet alleen maar. Op de webcam in de studio schijnt overigens weinig te zien te zijn geweest, verzekerde Giel zelf op Radio 1. Dus wat is het verschil?

Blijkbaar vond Felix Meurders, ja inderdaad, die gozer die in Kassa van die kapitale blunders maakte toen hij het over mobieltjes had, dat er wel een verschil was. Hij deed namelijk vrolijk mee met de anderen die er niet van gediend waren dat dit soort scenes niet alleen op TV te zien zijn, maar ondertussen zond Radio 1 het dus ook vrolijk uit, op een veel beter beluisterd tijdstip dan halverwege de nacht. Mensen die hier van walgen, wordt wakker.

Op TV zijn er ook taboedoorbrekende zaken te zien, die af en toe nog wel verder gaan. Er is zelfs een persoon, Menno Buch heet-ie geloof ik, die hiermee hoge kijkcijfers haalde. En zo zijn er wel meer onfrisse types op TV. Neem bijvoorbeeld Theo van Gogh, die een zogenaamd humoristisch liedje maakt over darmkanker. Pardon? Ja, dit is echt. En niet te vergeten het type programma’s waar ik al eerder over heb geschreven: de ‘erotiek’ (soms ook regelrechte porno).

Hoe dan ook: aan publiciteit heeft Giel voorlopig geen gebrek. Radio 1, 2 en 3FM zelf (Stenders & Co.) besteedden er ruim aandacht aan. Er zullen ongetwijfeld ook een paar TV-stations zijn geweest die over deze stunt bericht hebben. En (bijna) allemaal onder het motto van: kijk eens wat een viezigheid mensen. En vervolgens zelf ook een stuk uitzenden. Daarmee vervalt ook meteen het argument van ‘de tere kinderzieltjes redden’. Als je dat wilt doen, moet je het inderdaad uitzenden op een tijdstip dat er wel een per ongeluk kinderen luisteren geachte redactie van Radio 1! En vooral niet s nachts. Hoe noemen we dat ook alweer? Hypocriet. Inderdaad. Of gewoon stom natuurlijk, dat men hier niet even over nadenkt.

Dus: wat is het verschil? Het is een keer op de radio geweest. Als je dit niet leuk vindt, dan zap je weg. Andere stations zat, net zoals op TV. Want diezelfde persoon die op Radio 1 over zijn nek ging, zal zelf ook niet vies zijn van een nachtje.. Laat maar.

En wie dacht dat het stukje op Radio 1 onder verantwoordelijkheid viel van de EO, heeft het mis. Het blijkt de NPS te zijn, die zelf graag ook wel een beetje progressief wil zijn. Al met al kan Giel Beelen tevreden zijn. Z’n publiciteit heeft hij. Hij was (dus?) niet ‘gewoon’ geil tijdens de uitzending, hij was publiciteitsgeil. En er zijn nog wel ergere dingen op deze wereld dan een Giel die een hoer aan het werk zet. En ik neem aan dat ik geen voorbeelden hoef te noemen.
Met vriendelijke groet, MvD

Voor reactie's kunt u mailen naar michel@radio.nl

Gerelateerde Artikelen