Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Big Busser

Columns

Ik heb laatst even naar De Bus op SBS6 gekeken. Een kwartiertje, langer hield ik het niet vol. Waarom niet? Twee redenen.

Reden 1: ik barstte in tranen uit van zulke waardeloze TV.
Reden 2: ik kreeg tranen in mijn ogen van het lachen. Ik heb nog nooit zoveel oerstomme mensen bij elkaar gezien.

De formule van De Bus is simpel. Iedereen kan dit zo opzetten. Neem een paar Big Brother verslaafden die graag veel geld willen ‘verdienen’ en ‘beroemd’ willen worden. Geef ze vervolgens allemaal een IQ test, en knikker iedereen met een IQ van boven de veertig eruit. Laat vervolgens een paar redactieleden naar Big Brother kijken en een paar elementen jatten, maar vooral bedenken hoe het platter te maken valt.

Daarna de definitieve kandidatenselectie. Daarvoor heb je een 090x nummer nodig, een cameraploeg en een presentatrice die zelf beter in de Bus kan gaan zitten. Vervolgens stel je alle mogelijke buspassagiers voor, en laat het publiek een oordeel vellen. Bespaar je mooi een heleboel op de kosten van het selecteren: dat nummer levert genoeg op. En je bent gegarandeerd van een minimum aantal kijkers, nl de mensen die ‘dat lekkere ding’ de Bus in hebben gestemd. Ondertussen ga je een beetje in een bus knutselen. Let op: dit mag niet te veel kosten. En af en toe loop je Nederland gek te maken met nep publiciteit (De Telegraaf). Busje komt zo.

Dan is er het grote moment: je mag de volwassen kleuters het busje in laten gaan. Voor dat je dat doet moet je er wel zeker van zijn dat ze allemaal Big Brother tot in den treuren kennen, zodat ze een paar uitspraken kunnen doen waaruit misschien nog enige intelligentie blijkt.

En dan het grote moment: het busje gaat weg. De volgende dag de eerste uitzending. De bewoners krijgen de regeltjes nog even te horen. Een greep uit de regels:

- Ga niet lopen als de bus rijdt. Dat leert ieder kind als eerste als ze op schoolreisje gaan.
- Hou de boel netjes. Dat pepert iedere ouder zijn kroost in, met name als ze wat ouder worden.
- Doe je micro iedere ochtend om (anders valt er niets te lachen voor de kijkers).

Ja, u leest het goed. SBS6 heeft dusdanig goede kandidaten geselecteerd dat ze ze eerst op moeten voeden! Waar hebben ze deze kandidaten vandaan gehaald? Een tehuis voor moeilijk opvoedbare volwassenen?!

Daarna nog een paar beelden van de bewoners. Daarin opvallend veel uitspraken als: ‘Over een tijdje zijn we allemaal maatjes’, ‘Dat nomineren is kl*te’ en dat soort uitspraken. Waar ken ik dit van?
Vergeet vooral niet om wat stoere-mannen-praat uit te zenden, die heren kunnen nl alleen maar over hun geslachtdeel praten (en dan druk ik het zeer netjes uit), stoere sex verhalen, opschepperij, onzin, kortom: een afspiegeling van de Nederlandse samenleving............

De bewoners hebben allemaal een paar zaken gemeen: ze hebben Big Brother gezien, en dus willen ze allemaal graag aardig gevonden worden (anders krijg je van die Willem effecten). En ze zijn net zo publiciteitsgeil als Giel Beelen (zie vorige column).

Om de passagiers bezig te houden moet je ze natuurlijk wel laten werken. Daarvoor sluit je contracten met bijvoorbeeld een stadion. De opdracht is dat je de stoeltjes laat schoonmaken. Het stadion betaalt hier fors voor, maar de passagiers scheep je af met een fooi. En je bent natuurlijk zeer blij dat er eentje op de gedachte komt dat ze geld moeten sparen voor het weekend, want dan werken ze niet.
En zo kun je dus zeer eenvoudig een programma maken, dat SBS wel even uitzendt. Eenvoudig, simpel en als je het goed doet ook nog eens goedkoop.

De conclusie: vergeleken bij de Bus is zelfs Sex voor de Buch nog een kwaliteitsprogramma. De Bus is een slechte en platte spinn-off van Big Brother met ongelofelijke kandidaten, die uitblinken in intelligentie, en die erg laten blijken opgevoed te zijn. Niet dat Ruud altijd zo netjes was, maar vergeleken bij de gemiddelde Bus passagier is zelfs Ruud een gentleman. SBS6, doe mij en vele anderen een plezier, en laat die Bus een ravijn in storten. En laat die passagiers wat anders gaan doen. Een dagje met de NS reizen lijkt me wel een leuk idee. Kijken hoe ze omgaan met de ergernissen die je daar tegenkomt...

De groeten,
MvD.

Voor reactie's kunt u mailen naar michel@radio.nl, in het forum worden geplaatst of in de nieuwsgroepen nl.media.radio en nl.media.tv worden gepost.

Gerelateerde Artikelen