Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Ergernisjes

Columns

NOS teletekst pagina 316 Ongetwijfeld één van de leukste teletekstpagina’s. Deze pagina bevat allerlei ergernissen die de bellers achterlaten op het antwoordapparaat van de KRO. Al deze ergernissen gaan over radio en tv, vooral dat laatste.

pagina 316.

Ergernissen over dat de NOS te weinig of juist te veel voetbal uitzendt, of dezelfde ergernis over bijvoorbeeld schaatsen, hockey, noem maar op. Maar ook kritiek op presentatoren. Hartstikke leuk om te lezen. Vooral als er iemand is die zich ergert aan een ergernis. De volgende dag staat er dan een ergernis van iemand die zich ergert aan de ergernis van de ergernis.

Ook is er veel kritiek op de commerciële. Een greep uit de ergernissen van - pak ‘m beet - de afgelopen maanden: het nieuws van de commerciële is te sensationeel (?!), te veel seks, te veel geweld, te veel.....

Het geluidsniveau van de reclame irriteert ook veel mensen. Over reclame gesproken, het valt mij op dat de reclameregels niet altijd worden nageleefd. Vooral de regel dat er twintig minuten tussen de reclameblokken moet zitten wordt nog wel eens overtreden. Misschien wordt het eens tijd voor een onderzoekje?

Maar even terug naar de commerciële. Zeker, de commerciële zenden veel pulp uit. En zeker, hun programma’s zijn af en toe van een bedenkelijk laag niveau, net zoals sommige programma’s van de publieke omroepen.

Maar er bestaan ook zeker uitzonderingen. Om er eentje te noemen: Keetje Tippel, een zesdelige documentaire op Net5. Het onderwerp: (heroïne) hoertjes. Bij sommige stations zou je in dit geval een ongelofelijk platte quasi-docu verwachten, met veel hitsige elementen en vooral veel bloot. Niveau SBS6 na elven.

Echter, in deze documentaire was het bloot alleen functioneel. En het was een documentaire die zo verschrikkelijk goed was, dat ik hier durf te beweren dat het niveau van de EO documentaires overstijgt.
Roy Dames en Jacco Groen, de makers van dit programma, hebben de tippelaarsters gedurende lange tijd met de camera gevolgd tijdens hun werk in Rotterdam. En dat levert een aantal zeer indringende beelden op, waardoor het hele glitter en glamour imago dat de prostitutie heeft verkregen door films in één klap versplintert wordt.

In de eerste aflevering kreeg de kijker meteen al een blik in het privé leven van een van de hoertjes, haar ruzies met haar mishandelende ex-vriend via de telefoon, haar drugsgebruik, het feit dat haar kinderen van haar afgenomen waren, kortom een flink deel van haar problemen.

Aan de andere kant werd ook één van de hoerenlopers gevolgd. De beweegredenen van deze man, die wanhopig op zoek was naar liefde na een scheiding, werden blootgelegd door de makers van de documentaire. Wat mij opviel was de openhartigheid waarmee klanten en ‘dienstverleensters’ tegenover de makers moeten zijn geweest. Dat moet echt veel moeite hebben gekost, aangezien dit geen zaken zijn waarover je in de gemiddelde kroeg een leuk verhaaltje vertelt.

Ook werd er duidelijk gemaakt hoe de dames in dit wereldje zijn gerold. Natuurlijk, niet alles wordt tegenover een camera onthuld. Maar dat is ook onmogelijk. De makers zijn er echter in geslaagd om een groot deel te onthullen. En daarom mogen de makers worden overladen met lof. Want een programma als dit verdient niet minder. Mocht uw interesse gewekt zijn, Net5 heeft nog vijf afleveringen op de plank liggen, die ze de komende weken uit gaan zenden. Iedere dinsdag om 22 uur.

Complimenten voor de makers en Net5,
De groeten,
MvD.

Voor reactie's kunt u mailen naar michel@radio.nl, in het forum worden geplaatst of in de nieuwsgroepen nl.media.radio en nl.media.tv worden gepost.

Gerelateerde Artikelen