Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Da's Kassa

Columns

Ik kijk af en toe nog wel eens naar Kassa, het consumentenprogramma van de VARA. U kent het vast ook wel. Felix Meurders bestrijdt daar consumentenleed op een typische manier. En wat mij zaterdag opviel: af en toe een onredelijke manier. Voorbeeldje.

Ze hadden een item over de belastingtelefoon. Er had iemand gebeld om te vragen of de 50 mille procedurekosten die hij moest maken voor een juridisch geschil aftrekbaar waren. Het antwoord was: ja. Achteraf bleek dat niet zo te zijn. Foutje bij de belastingtelefoon, kan gebeuren. Maar Felix Meurders kon of wilde dat niet begrijpen. Hij bleef maar loos doorzeuren over het feit dat dit toch echt niet kon, en men maar een bandje af moest spelen dat het mogelijk was dat een van de medewerkers een fout maakte.

Kan dat bandje in het vervolg dan ook voor Kassa zelf vertoond worden? Want ook daar maken ze wel eens fouten. En ook die fouten kunnen de kijker een aardige zak met geld kosten. Voorbeeld uit de uitzending over mobiele telefonie. Aan het einde van deze uitzending zei de heer Meurders: ‘Als u naar een mobiele telefoon wilt bellen, doe dat dan altijd met uw eigen mobieltje, dat is altijd goedkoper’. Leest u dat gerust nog een keer.

Want wat wil het geval? Een heleboel mensen hebben prepaid, en met prepaid is het in de piekuren altijd duurder om te bellen dat met de vaste lijn ( vaste lijn = hoogste tarief 75 ct/min, mobiele telefoon = laagste tarief 85 ct/min, hoogste 1,49/min ). En met een beetje spelen kan het piektarief van de vaste lijn nog aardig naar beneden gedrukt worden...

Foutje, meneer Meurders? U maakt ze dus ook.... Vreemd he? Ach ja, ik kan altijd smakelijk lachen om zo’n arrogante houding. Waar ik ook smakelijk om kon lachen was de film Flodder op Fox8. U kent die film vast wel. De a-sociale familie Flodder in een kakbuurt. Direct na de film was er een reclameblok, met daarin een commercial voor een of ander potentieverhogend middel. Zeg maar, de natuurlijke Viagra. Met andere woorden: krijgt u hem niet omhoog van Tatjana in de badkuip, geen probleem. Dit middel zorgt ervoor dat u daar in het vervolg geen last meer
van heeft! Altijd grappig, toch?

En waar ik vroeger altijd wel om kon glimlachen was de Jungle op Radio 538. Met Ruud de Wild. Helaas voor mij is hij nu naar 3FM. Dat vindt ik geen probleem, maar helaas is-ie niet zo leuk meer. Zijn programma lijkt nu meer op een kruising tussen Koffietijd en Telekids dan op de goeie ouwe Ruud programma’s. Ruud, wat doe je ons aan? Zonde, joh!

En toen ik de krant las rolde ik helemaal van mijn stoel van het lachen. In de krant stond nl een bericht over De Bus. De bewoners van De Bus hadden van SBS6 op hun donder gehad dat ze eens wat minder toneel moesten spelen. Alsof SBS dat niet van te voren hadden kunnen voorspellen. Ik bedoel: een stelletje Big Brother verslaafden die weten hoe populair dat programma was...... dan kun je toch op je vingers natellen dat zij zichzelf zeer bewust zijn van een paar camera’s? Een simpel rekensommetje lijkt mij. Of heeft de redactie van De Bus hetzelfde niveau als de gemiddelde bewoner? Dan verklaart dat meteen waarom ik er niet naar kan kijken. Ik hou het gewoon niet vol. En gezien de kijkcijfers zijn er (veel) meer mensen die er zo over denken.

En ondertussen beginnen de BB-klonen een trend te worden. Net5, zusterstation van SBS, gaat ook met zo’n soort programma beginnen. En Fons (directeur van Net5 en SBS6) had al aangekondigd met meer van dit soort programma’s te komen. En Veronica komt met Big Brother II. Ik hoop van harte dat als deze programma’s keihard floppen. Weg ermee, in de GFT bak. En niet recyclen. Ondertussen is er bij onze zuiderburen een behoorlijke ophef ontstaan over BB. De kijkcijfers waren redelijk, maar alles wat regeltjes moet controleren is niet gelukkig met dit programma. We zien het verder wel.

Tot de volgende keer,
MvD

Voor reactie's kunt u mailen naar michel@radio.nl, U kunt ook iets achter laten in de forums op RadioWereld of in de nieuwsgroepen nl.media.radio en nl.media.tv.

Gerelateerde Artikelen