Kies je favoriete radiostation

Dossiers

UPC

Columns

UPC heeft bekend gemaakt SBS Broadcasting op te willen kopen. Ik zou het een kwalijke zaak vinden als UPC inderdaad SBS opkoopt. Waarom, zult u zich afvragen. Een paar weken geleden schreef ik immers dat ik de ophef over een monopoliepostitie van UPC maar hypocriet vond.

Waar het hier om gaat is dat SBS Broadcasting met haar zenders SBS6 en NET5 een duidelijk bevoorrechte positie krijgt ten opzichte van andere zenders, zoals de zenders van de HMG. Ten eerste vanwege het feit dat UPC bij machte is om het tarief voor kabeldoorgifte bij de SBS zenders lager te zetten dan bij andere stations.
Hiermee haal ik meteen één van mijn argumenten van de vorige column over UPC onderuit. Daar had ik het ook al over de doorgiftetarieven. Door de grote en dominante marktpositie van UPC was het bedrijf aardig vrij om zelf de tarieven te zetten. Maar, was toen mijn tegenargument, als de stations gezamenlijk een vuist maken zal dat wel loslopen. Als SBS een onderdeel uit gaat maken van UPC zal het een stuk moeilijker worden voor de omroepen om een vuist te maken tegen UPC. De kans is immers klein dat SBS mee gaat doen in een eventuele actie tegen UPC. En dat kan schadelijk zijn voor de concurrentiepositie van de andere zenders. Dat de tarieven voor doorgifte van de SBS zenders verlaagd gaan worden bij UPC werd al gesuggereerd tijdens het nieuws van NET5.

Een tweede nadeel is dat UPC flink bezig is met het investeren in internetdiensten. En zoals bekend is internet een medium met een gouden toekomst. Verschillende zenders investeren al in internet, een markt die vooral met de komst van breedband internet erg interessant kan worden voor omroepen. Het punt is nu dat SBS kan gaan samenwerken met UPC in de ontwikkeling van diensten die via internet lopen. En ook daar zal SBS een groot voordeel hebben ten opzichte van zenders zoals Fox en RTL.

Dit is absoluut niet goed voor de marktwerking en de concurrentie. Op korte termijn zal hier nog niet veel van te merken zijn, maar ik vraag mij af hoe dat op de langere termijn zal zijn. Blijft natuurlijk het punt dat andere zenders ook samenwerkingen kunnen aangaan met bijvoorbeeld kabelmaatschappijen. Maar dan moeten ze dus wel een andere grote maatschappij vinden die in staat is om tegen UPC op te boksen. En hiermee haal ik meteen de strekking van het vorige stuk over UPC onderuit: in dit licht is een te machtige positie van UPC wel schadelijk voor de markt. Maar ja, het bericht van overname van SBS voor UPC kwam voor mij dan ook onverwacht...Ach ja, ik maak ook fouten.

Gelukkig hebben we dan nog de politiek die nu ook op de achterste benen is gaan staan. Dhr. Van der Ploeg, zoals bekend niet mijn favoriete bewindsman, heeft aangekondigd zeer bezorgd te zijn. En ik ben het voor de afwisseling volledig met hem eens. Maar niet alleen de politiek is geschrokken van de plannen van UPC. Ook verschillende andere bedrijven en organisaties hebben aangekondigd naar de NMA te gaan. En dan ben ik toch benieuwd wat de NMA beslist. Zullen ze dit toe gaan staan? Ik heb er mijn serieuze twijfels over...
Tot de volgende keer!
Met vriendelijke groet,
MvD

Voor reactie's kunt u mailen naar michel@radio.nl, U kunt ook iets achter laten in de forums op RadioWereld of in de nieuwsgroepen nl.media.radio en nl.media.tv.

Gerelateerde Artikelen