Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Lawinepijlen

Columns

De media hebben de laatste tijd iets met lawinepijlen. Eerst met Jeroen van Inkel, die een tijd geleden een paar luisteraars uitgebreid liet vertellen hoe ze een flitspaal hadden gesloopt met een lawinepijl. Nu doordat een paar personen de Bus hebben beschoten met.... lawinepijlen. De bewoners van de Bus zijn zelf ook lopende lawinepijlen. Licht ontvlambaar en erg veelzijdig. Ze kunnen namelijk ook ontploffen, en hard weggeschoten worden door de producenten van de Bus die hebben besloten om de Bus te verplaatsen.


Ik las laatst in de krant dat het nogal mis gaat in de Bus. Waar verschillende mensen voor hadden gevreesd bij Big Brother, komt uit bij de Bus. Bewoners draaien door, de scheldkanonnades schijnen niet van de lucht te zijn, en het programma is ongelofelijk plat.

Volgens deskundigen zijn er verschillende redenen voor het gedrag van de mensen in de Bus.

De eerste: ze hebben contact met de buitenwereld. Als zij een opmerking plaatsen die niet in goede aarde valt bij het publiek, dat weten ze dat meteen. Ze zijn zich dus overbewust van de camera’s in de met camera’s behangen bus.

De tweede: ze moeten elkaar vertellen waarom ze die ene persoon de bus uit willen trappen. En dat heeft tot gevolg dat er een of andere beroepspsychopaat een andere bewoner gaat beschuldigen van allerlei ‘vunzige’ bijgedachten. Vervolgens gooit diezelfde beroepspsychopaat er een scheldkanonnade achteraan, met als gevolg dat de redactie wordt overspoeld met klachten over het taalgebruik.

De derde: bij Big Brother konden de bewoners zich af en toe nog even terugtrekken in de slaapkamer. Bij de Bus kan dat niet.

En de vierde reden, en dat is er eentje die ik zelf kan bedenken, de bewoners van de Bus zijn wat ‘volkser’, zoals sommige mensen dat zo netjes en beschaafd uitdrukken. Met andere woorden: voor sommige bewoners is dit soort gedrag de normaalste zaak van de wereld. Door een hersenkronkel op een foute gedachte gekomen? Dan scheld je die bewoner die je van van alles en nog wat beticht toch helemaal de huid vol!

Tot nu toe probeerde de redactie alle schuttingtaal uit het programma te knippen, maar dat schijnt inmiddels niet meer mogelijk te zijn. De sfeer is goed verziekt. En dat merkte ik ook op toen ik, nieuwsgierig gemaakt door het artikel in de krant, besloot om toch nog maar even 5 minuten te gaan kijken (langer hou ik het niet vol). Allerlei discussies die door een of andere uit een psychiatrische inrichting weggelopen persoon worden gestart. Probleem: die discussies gaan nergens over, maar de desbetreffende persoon moet en zal zijn gelijk krijgen. En die discussies (alhoewel het eigenlijk niet zo mag heten) verzieken de sfeer, voor zover die nog aanwezig is.

Conclusie: De Bus is een dom programma, lekkere ontspanning voor als je aan het bijkomen bent van een hersenoperatie. Het heeft Jerry Springer elementen met flinke scheldpartijen, vijfhoeksverhoudingen en discussies die helemaal nergens over gaan. Nou nog een paar echte knokpartijen en het is helemaal compleet. Alleen moet die beroepspsychopaat nog even zijn echte natuur laten zien, dan kunnen we helemaal lachen. Want dan is de Bus heen real-life soap meer, maar een real-life horror. Goed voor de kijkcijfers zullen we maar zeggen.
Veel plezier met de horror,


Voor reactie's kunt u mailen naar michel@radio.nl, U kunt ook iets achter laten in de forums op RadioWereld of in de nieuwsgroepen nl.media.radio en nl.media.tv.

Gerelateerde Artikelen