Kies je favoriete radiostation

Dossiers

De Award

Columns

VPRO presentator Rob Muntz heeft hem wat mij betreft verdiend: de Award Voor De Meest Walgelijke Actie Van Het Jaar. De reden? Meneer Muntz heeft het gepresteerd om in Hitler kleding(!) door Wenen te lopen, gewapend met een gasfles met de opdruk Zyklon-B(!!). Daarmee blies hij ballonnetjes op met de tekst Sieg Haider.

Ongetwijfeld een ‘leuk’ bedoelde actie om Haider voor schut te zetten.Tenminste, dat zal hij zelf wel als uitvlucht willen misbruiken. Maar helaas Muntz: daar trap ik niet in. Dit is werkelijk de meest walgelijke en laagste actie ooit. Het getuigt van geen enkel respect voor de slachtoffers en nabestaanden van de Holocaust, laat staan van enig historisch besef. Okee, het is inmiddels meer dan een halve eeuw geleden, maar bij veel mensen zijn de wonden nog steeds vers. En in Wenen zelf schrokken de Joden die er rond liepen zich wezenloos.

Wat bezielt je om zoiets te doen? Dat vraag ik mij echt af. Hoe kan iemand zo verschrikkelijk ziek in zijn kop worden dat iemand tot dit soort acties komt?

Ik kom eigenlijk niet verder dan één van de volgende redenen. Of je bent gewoon zo stom dat je een IQ hebt dat te vergelijken valt met de gemiddelde temperatuur in een diepvries. Of is het zo dat de heer Muntz het leuk vindt om in opspraak te komen, dat hij er geil van wordt of zo? Dat hij kraaiend van genot klaarkomt als hij in de krant leest welke wonden hij weer heeft opengereten? (met excuses voor de woordkeuze). De derde en laatste reden die ik kan bedenken is dat je zo gestoord bent dat ze je subiet op moeten laten nemen, verplicht, in een psychiatrische inrichting wel te verstaan. En nooit meer loslaten, want ik betwijfel ten zeerste of je hier nog van kunt genezen.

De heer Muntz kan zich toch vergist hebben, per ongeluk te ver zijn gegaan, zullen sommige van u denken? Nee. Er zit een patroon in zijn gedrag.

Een paar voorbeelden:
- Hij heeft een Amerikaanse dominee duidelijk gemaakt dat het woord g*dverd*mme hetzelfde betekent als God bless you.
- Hij heeft het gepresteerd om in Jerusalem een aantal Joden te schofferen, in het Nederlands. Dat getuigt van geen enkel respect, en is bovendien laf: spreek maar eens geen Nederlands maar Hebreeuws tegen de Joden. Kijken wat er dan gebeurt.

Hoofdredacteur Hans-Maarten van den Brink van VPRO televisie weigert Muntz op staande voet te ontslaan. Hij wil geen heksenjacht beginnen, is het smoesje. Nee hoor, meneer Van den Brink, hier moet je niets aan doen. Vooral zo door laten gaan, vooral nog meer mensen laten schofferen. Vooral nog doorgaan met deze rotzooi uitzenden. Vooral doen. Bent u de volgende die de Award gaat krijgen, wat mij betreft.

Zul je zien dat hij over een tijdje alsnog ontslagen wordt, en een Gouden Handdruk meekrijgt. Want dat is de laatste tijd een trend in Nederland. Als iemand het verpest heeft of gewoon een gruwelijke wanprestatie levert, krijgt hij of zijn een Gouden Handdruk. Muntz heeft beide gedaan: zal zijn handdruk nu twee maal zo groot zijn? Ik hoop oprecht van niet. Van mij mogen ze zelfs speciaal voor deze gelegenheid iets anders uitvinden: de Gouden Honkbalknuppel. Ik tegenstelling tot de Gouden Handdruk krijg je hier geen geld, je moet het betalen. En veel ook. Miljoenen aan iedereen die je geschoffeerd en pijn gedaan hebt. En meneer Muntz, als u dan in de goot ligt, haal ik u er niet uit. Nooit van mijn leven.

Maar helaas zal het bovenstaande nooit gebeuren. De Gouden Honkbalknuppel wordt niet uitgevonden. En ik vrees dat de VPRO ook niet het lef heeft om deze persoon te ontslaan. Daarom geef ik hem bij deze de net door mij in het leven geroepen Award. Een 'feestelijke' gebeurtenis: de allereerste Award Voor De Meest Walgelijke Actie Van Het Jaar gaat naar......Rob Muntz.

Met oprecht medelijden voor de heer Muntz en zijn slachtoffers.
MvD

Voor reactie's kunt u mailen naar michiel@radio.nl, U kunt ook iets achter laten in de forums op RadioWereld of in de nieuwsgroepen nl.media.radio en nl.media.tv.

Gerelateerde Artikelen