Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Weekje Luxemburg

Columns

Ook Zeepbel heeft wel eens behoefte aan een weekje weg. En dan graag naar Luxemburg. De omgeving is daar prachtig, mooie natuur enzovoort. Het leukste (nou ja, bijna dan) aan dat weekje is de rit er naar toe en weer terug. We kozen voor de heenrit de route via Utrecht ­ Maastricht ­ Luik ­ St. Vith ­ Marnach.

Eerst maar eens radio 3FM aan. Na het passeren van de Gerbrandy-toren overgeschakeld op Sky. Tot aan Weert goede ontvangst, maar daarna veel interferentie van andere stations. Vervolgens radio 21 aan op de 95,60 MHz. De betere pop in een mooie modulatie. Net voor Luik radio 2 op de 92,60 MHz aangezet. Tot ruim voorbij Luik is radio 2 via de zender Lopik aardig te ontvangen. Het signaal valt bij Hervé toch wel weg zodat Hulsberg de taken mag overnemen. Afslag 15 die aangeeft dat we nu binnendoor naar Luxemburg gaan is ook het teken om de 92,10 MHz vaarwel te zeggen; vaker geen dan wel signaal. Dan SWR3 maar aan. Afwisselend de freq's 90,00 MHz, 90,60 MHz en 98,50 MHz. Het is weer genieten.

Een mooi signaal en uitstekende modulatie. Dat zo aanhorende verbaas ik me weer over de discussies rondom de sound-processing. Deze "jongens" lijken er geen moeite mee te hebben iets moois aan de band te zetten. Schijnbaar heeft hier, gelukkig, voor het oor de tijd stil gestaan en de ver-Amerikanisering nog niet toegeslagen. De GSM geeft net na de grensovergang met Luxemburg een berichtje. Ik wordt via LuxGSM in het Nederlands van harte welkom geheten in het groothertogdom……

Na 14 kilometer komt Marnach in zicht. En de zendmasten ook! Dan ook maar eens afgestemd op de Duitstalige RTL-oldie zender op de 97,00 MHz. Ja, dat komt wel binnen als je de antennes van de mast kan zien. Klinkt iets overgemoduleert. Op dezelfde mast wordt op de 92,50 MHz het nationale programma van RTL- Lëtzebuerg doorgegeven. Prima (pop) zender. Veel leuker dan die van het thuisfront. En dat het Luxemburgs niet te verstaan is maakt het feest compleet.

Wat me gedurende het verblijf opviel was dat radio 1 via de 747 khz zowel 's-nachts als overdag door geheel Luxemburg goed te ontvangen was. Wellicht dat er iets aan het signaal gedaan is, want een paar jaar terug was radio 1 hier niet te ontvangen. Ook niet via Hulsberg. Nu ook niet trouwens.

Gedurende het weekje kriskras door het Luxemburgse gereden. Zowel de SWR, SR, RTL als de RTBF zenders hebben een mooie modulatie. Wat minder van geluidskwaliteit zijn de "regionale" zenders in Luxemburg en de piraten (?). De voorgeschotelde muziek is naar mijn smaak heerlijk. Een goede mix van nieuw en oud (meer nieuw dan oud, dus). Favoriet is voor mij RTL-Lëtzebuerg, op de voet gevolgd door SWR3, SWR1 en Radio21. De verkeersinformatie via SWR 1 en 3 wordt op gezette tijden keurig in kilometers doorgegeven. Na nieuws, weer, en verkeer wordt elk uur aangegeven naar welk programma je luistert en wie "achter de microfoon" zit. Van het tv-gebeuren kan ik helaas weinig melden.

Ik was aangesloten op de kabel en daar waren maar weinig zenders uit de buurt te ontvangen. Het leek wel alsof ik thuis was; Veronica, RTL4 en SBS6 waren wel te zien. Na een weekje van rondtoeren en bezichtigen diende de terugreis zich weer aan. Vanwege de files op de heenreis kiezen we nu maar voor de rit via Antwerpen ­ Breda. Het valt op dat RTL op de 92,50 MHz en 97,00 MHz al snel na het vertrek uit Luxemburg wegvallen.

Een eerste pits-stop wordt gedaan in het AC-restaurant op de weg naar Luik. Ik laat op de parkeerplaats mijn GSM de aanwezige providers nog maar eens checken. Hoe is het mogelijk. Zelfs op die plek kan ik weer voor het goedkope nationale tarief bellen (en gebeld worden) via KPN!!!! Dit feest duurde niet lang want bij het binnenlopen van het restaurant stond provider B20 al weer op mijn toestel vermeld. Maar ik vond het feit op zich wel bijzonder. En rond Antwerpen de zender Frequence Nord uit Lille op de 94,70 Mhz. Daar hebben we uit het verleden goede muzikale herinneringen aan. Alleen dáár te horen want eenmaal binnen Nederland komt Stadradio Rotterdam er weer spetterend doorheen.

Even een aantal kilometers terug. Rond de plaats Beringen, waar de E313 en E314 elkaar kruisen, was op de 93,40 MHz Radio Rijnmond weer te horen. Wel handig, want zou er nog file zijn op de A16? Wees gerust. Want die was er, bleek later. Al vloekend en tierend rijkswegen gezien waar ik op dat moment liever niet op had gereden. Zoals op de A27 bij Werkendam waar de lokale omroep radio 916, net niet met RDS, weer luid en duidelijk te ontvangen was. Eenmaal thuis miste ik RTL-Lëtzebuerg. Gelukkig is er een asx-je op www.rtl.lu. Zo duurt de vakantie toch nog een beetje voort.

Commentaar is altijd welkom, zeep_bel@hotmail.com of via de mediaroddels.

Gerelateerde Artikelen