Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Uit de Tijd

Columns

Op dit moment kijk ik naar het programma NOVA op Nederland 3. Daarin maken ze alvast melding van het feit dat morgen aandacht wordt besteed aan de laatst vertrekkende omroepster (TROS) uit het publieke bestel. Einde van een tijdperk. Vraag is natuurlijk of ze zou moeten blijven of dat het nu wel welletjes is geweest.

Ik denk het laatste. Toen ik tv ging kijken en me een beetje bewust was van het fenomeen omroepster, waren er nog maar twee televisienetten. TV kijken was in die tijd een avondje uit.

Programma's die je wat deden en waar je in je agenda plek vrij voor hield. Echt met zijn allen voor de buis. En daar hoorde een gastvrouw bij die jou ging vertellen wat voor fantastische programma's er die avond op het desbetreffende net te zien waren. Bij calamiteiten, zoals het vastlopen / breken van de film of een andere storing, wist ze jou haarfijn uit te leggen wat de oorzaak was. Niet denigrerend maar gemeend positief bedoeld, net een ober in een goed restaurant. Een avondje uit, dus.

Dat avondje uit is in de loop van de tijd meer een avondje ergernis geworden. Veel herhalingen, veel van hetzelfde, vaak dezelfde koppen en nog het ergste: altijd wel een persoonlijke mening van een presentator die in dat programma nou net niet thuis hoort. Zoals een Sonja Barend, Felix Meurders, Kees Driehuis, Mart Smeets en Viola Holt.

Het lijkt nu meer op een avondje uit de muur. Als het loketje waaruit de bal of kroket moet komen niet open wil "hoor" je een stem die zegt: "neem die daaronder maar. Krijg je zo dadelijk je een gulden vijftig terug".

Het familiaire (de grootste familie van Nederland?) is wel af. Het is net de maatschappij van tegenwoordig. Ieder voor zich. De warmte en menselijkheid is verdwenen. Bij aankondigingen, storingen en calamiteiten hoor je dus nu eigenlijk diezelfde stem uit de muur.

Nog dit tot slot. Als er nou écht iets uit de tijd is dan is dat wel 's-morgens vroeg op Nederland 1 dat testbeeld en die pieptoon om exact 06.50 uur. Wie kan mij uitleggen waar dat nog goed voor is? Mijn lampen televisie van Philips staat inmiddels al in een museum! En de tv-reparateur heeft een testbeeld generator bij zich.

Commentaar is altijd welkom, zeep_bel@hotmail.com of via de mediaroddels.

Gerelateerde Artikelen