Kies je favoriete radiostation

Dossiers

De Haagse programmraad (en Hofstad radio)

Columns

De Haagse situatie is me er een. Ik ga de laatste 2 adviezen van de Haagse Programmaraad (hierna HPR genoemd) af en begin dan bij het kabeladvies radio 2000-2001. Hierin staat beschreven wat de overwegingen van de HPR zijn geweest om bepaalde stations toegang te verlenen tot de Haagse kabel.

Hier een eerste citaat:
"SUN FM, door de HPR vorig jaar in het radioplan opgenomen vanwege het beloofde ideële en regionale karakter van de zender, heeft een ingrijpende wijziging in de programmering doorgevoerd. SUN is nu een zender met lite¹ hits, voegt niets essentieels meer toe aan het kabelaanbod en kan dus gemist worden. De twee commerciële nieuwkomers in Den Haag zijn Fresh 102 en Happy Radio. Beide hebben toegezegd een deel van hun programmering specifiek op Den Haag te richten".

Uit genoemd citaat kan het volgende worden afgeleid. De HPR vindt het blijkbaar héél belangrijk dat regionale stations die op de kabel (willen) komen iets toevoegen aan het reeds bestaande assortiment. En terecht. Want anders lijkt werkelijk alles op elkaar. Dat blijkt wel uit de opmerking over SUN FM. Deze had beloofd een zender te zijn met een regionaal en ideëel karakter. Maar door over te stappen op non-stop lite hits is aan die voorwaarde dus niet voldaan. Exit dus, en terecht.

Fresh 102 en Happy Radio beloven hetzelfde als wat SUN FM deed en krijgen dus een jaar (2000) de tijd om die toezegging waar te maken. Maar er is ook voor hen een stok achter de deur.

Volgende citaat:
"Wel zal de HPR er op toezien dat de zenders hun beloften ook werkelijk gestand doen. Fresh 102 is een specifieke jongerenzender met een regionaal karakter. De muziekkeuze is een vrolijke mix van Dance en Rythm & Blues. De zender richt zich ook op jongeren uit etnische en culturele minderheidsgroepen en werkt samen met vele organisaties in de regio. Happy Radio heeft zich toegelegd op een combinatie van onbekommerde muziek en lokale informatie. Met de formule is al ervaring opgedaan in andere delen van het land. De HPR gunt de Hagenaars nu ook een Happy zender".

Onthoudt even dit citaat. We maken nu de sprong naar het advies van de HPR voor het jaar 2001.

Citaat:
"Fresh 102 verdwijnt na een jaar weer van de kabel en Slam!FM komt daarvoor in de plaats. Verder blijft alles zoals het nu is. Fresh 102 is een regionale zender die veel dance muziek uitzendt. Fresh 102 had bij de presentaties van vorig jaar toegezegd dat er aandacht aan Haags nieuws zou worden besteed. Dit was toen een belangrijke reden om Fresh een plaats op de kabel te geven. De opgewekte verwachtingen op dit gebied zijn echter niet waargemaakt. Recentelijk is een zender gestart die louter dance muziek doorgeeft. Alle stijlen binnen de dance-beweging komen aan de orde. De Programmaraad verkiest Slam!FM een plek op de kabel te geven. Slam!FM biedt een breed spectrum aan Dance muziek dat tegemoet komt aan de wensen van een brede groep jongeren. Inmiddels heeft het voor vele Hagenaars bekende Hofstad naast een webfrequentie ook een verzoek tot plaatsing op de kabel ingediend. Hofstad wil muziek, maar vooral ook Haagse nieuws brengen gericht op 25 plus. De Programmaraad verwacht dat deze zender een goed alternatief kan zijn voor Stads radio 94.0, dat zich met publieke middelen, op met name jongeren richt. De Programmaraad vraagt zich echter af of een 7 x 24 uur programmering niet te zwaar is voor Hofstad en heeft daarom besloten om een jaar te wachten in de verwachting dat alsdan na een jaar continue op het internet te hebben gedraaid de stap naar de kabel kan worden gemaakt".

Ik concludeer dat Fresh 102 de belofte niet heeft waargemaakt. Tja, dat viel te verwachten.... Wel uitermate vreemd is dat het beleid van de HPR, namelijk commerciële regionale zenders "die zich met een deel van hun programmering specifiek op Den Haag te richten" ineens wordt verlaten. Want wat lezen we even verderop. Slam!FM wordt van harte welkom geheten op de kabel en mag 'louter' dance muziek doorgeven. Deed Fresh 102 dat ook al niet, beste HPR?
En is "als Fresh 102 alle stijlen binnen de dance-beweging aan de orde laat komen" en "Slam!FM bied een breed spectrum aan Dance muziek" eigenlijk niet hetzelfde?

De HPR spreekt zich hier dus eenmaal tegen en zegt tweemaal hetzelfde. Bovendien laat men Happy Radio in het radiopakket zitten. Waarom eigenlijk?

Maar het verhaal kan nog triester. Hofstad Radio meldt zich aan om ook op de kabel te mogen. Maar dat gaat zomaar niet. Ze hebben zich niet bewezen en mag dat een jaar op internet doen. Belachelijk! Hofstad bewijst zichzelf al 20 jaar. Reeds in het illegale verleden had Hofstad in de ochtenduren al een actualiteitkernprogramma waar menig legale omroep een dikke punt aan kon zuigen, live locatie uitzendingen en een media programma (Anti-monopolie) waar niet alleen de gewone luisteraar, maar ook wat graag de officiële instanties en andere legale omroepen hun informatie vandaan haalden. In het recente verleden zijn er een aantal uitzendingen gemaakt met behulp van een evenementenzender waarin informatie een belangrijk deel van de programma's was. De info puur Haags en gericht op jong en oud. De muziek op de wat oudere jongere.

Dat heb ik Stadsradio94 nog nooit horen doen. Daar zijn helemaal geen informatieve programma's te beluisteren. Volgens de HPR richt Stadsradio94 zich "met publieke middelen, op met name jongeren". Foei HPR! Wellicht heeft u zich nog niet helemaal verdiept in het wereldje wat radio heet, maar Stadsradio94 is een publieke lokale omroep. Ik ga hier niet vertellen wat dat inhoud, maar steek uw licht eens op bij het Commissariaat voor de Media.Die kunnen u dat precies vertellen. En als u zegt wat zij uitzenden, zal het Commissariaat u vertellen dat dat niet helemaal, zeg maar helemaal niet, de bedoeling is. En zeker niet met FL. 160.000,00 per jaar uit zoals u noemt "publieke middelen".

Resumé: Hofstad Radio is dé commerciële (regionale) zender gericht op de Haagse regio die zich reeds lange tijd heeft bewezen en als enige omroep een combinatie van muziek én informatie niet schuwt.

Juist het feit dat men zich al zo lang bewezen heeft dient daarom beloond te worden met een kabelfrequentie. Om van een etherfrequentie nog maar te zwijgen.

Reacties op deze column via de mediaroddels of e-mail: zeep_bel@hotmail.com of eric@radio.nl

Gerelateerde Artikelen