Kies je favoriete radiostation

Dossiers

De magie is weg

Columns

Vroeger zaten hele families bijeen in een huiskamer rondom de enige radio die in die straat te vinden was. Ze luisterden met z'n allen naar nostalgische radioprogramma's met een samenstelling waarvan wij ons heden ten dage niet kunnen voorstellen dat iemand ze ooit heeft kunnen waarderen.

De radio was een magische doos en voor zeer weinig mensen een bestanddeel van het dagelijks leven. Zenderkeuze was er nauwelijks. De luisteraars waren echter niet ontevreden. Men was immers niet gewend aan het medium 'radio' zoals wij dat nu zijn en alles dat er was, was prachtig. Immers, iets dat overvloedig aanwezig is mis je pas als het er niet meer is.

In de huidige maatschappij is de radio 'gewoon' geworden en wat mij persoonlijk betreft niet of nauwelijks meer weg te denken uit het leven. Er worden radio's gebouwd in brilmonturen, zonnekleppen, wekkers, telefoons en balpennen. Overal waar je komt in alles dat je bij je draagt, kun je een radio verstoppen. En dat doen we dan ook massaal. De tijd dat ik zelf elke werkdag van werk naar huis fietste met een walkman in mijn binnenzak, is voorbij. De tijd dat ik beslist geen minuut wilde missen van de ochtendshow van Jeroen van Inkel op de volle vrijdag van Veronica op 3 ligt ver achter me. Maar ook ik wordt nog elke dag gewekt door het geluid van mijn wekkerradio.

Nu schijnt het in de aard van de boogschutter te liggen dat zij snel zijn uitgekeken op iets en altijd op zoek zijn naar iets nieuws. Ik ben inderdaad een boogschutter, maar of dit nu de reden is dat ik steeds meer bang ben dat de magie van de radio begint te verdwijnen, weet ik niet precies. Ik denk dat het iets anders is. Wat onbereikbaar is, is interessant. Dat geldt voor alles in het leven. En radio is anno 2000 nou bepaald niet onbereikbaar te noemen. Elk tweede gehucht van drie of meer inwoners heeft tegenwoordig wel zijn eigen omroep op de hoek van de straat. Even binnen lopen en de groeten doen? Geen probleem. Kom gerust even langs en verstoor naar hartelust de uitzending. We zijn immers lokaal, weet je wel? Dan mag dat!

Ook de studio's in Hilversum zijn allang geen onneembare vesting meer. Enige tijd geleden begaf ik mij, als totale buitenstaander, moeiteloos in de decorhal van John de Mol. Nota bene om 23:00 uur was het voor mij mogelijk om zonder enig toezicht op de bank van 'All you need is love' te gaan zitten, indien hiertoe de behoefte zou zijn opgekomen. Maar de realistische gedachte dat er voor mij toch om die tijd geen droomprinses naast me zou komen zitten, weerhield me hiervan. Volgens mij is het al even gemakkelijk om in de studio van een radiostation te komen. Weliswaar dan niet zonder toezicht, maar toch. Je belt even en een afspraak is, uitzonderingen daargelaten, zo te maken.

Achter de schermen van een radiostation kijken neemt de magie weg. Radio is illusie, weet u nog? En die illusie wordt wreed verstoord als blijkt dat de vogelgeluiden die op de achtergrond te horen waren ("De Groot, buitengeluiden graag!") uit een blikken doosje blijken te komen en de presentator een onmogelijk mannetje met een stoppelbaard en een afgeknipte spijkerbroek blijkt te zijn. Maar dat is nog niet alles. Ook het feit dat tegenwoordig iedere pummel klakkeloos op de zender wordt gesmeten, is er debet aan dat de magie van de radio verdwijnt. Je hoeft Big Brother maar te winnen of hoppa... Je hebt er een presentatiebaantje bij.

Eerlijk is eerlijk. Ik heb mezelf ook wel eens bezondigd aan het veel te snel op de zender gooien van mensen zonder presentatie-ervaring. Maar dat was in het algemeen een gebrek aan voldoende vrijwilligers, waardoor de selectiecriteria werden versoepeld. Vergelijk het maar met de vliegeniersopleiding. daarvan werd ook vorige week bekend dat mensen met een lichte oogafwijking voortaan zullen worden toegelaten, om voortaan toch voldoende helikopterpiloten te hebben. Maar in heel Nederland loopt genoeg talent rond dat zich kan gaan bewijzen. Mensen die zichzelf al jaren trainen bij de lokale zenders en graag eens de volgende stap willen zetten. Maar die worden klakkeloos gepasseerd.

Wat zij kunnen doen, is internet-radio beginnen. Want werkelijk iedereen kan tegenwoordig zijn eigen radiostation via het wereldwijde computernetwerk starten. Je kwakt wat MP3's op een server en je verzint een leuke naam. Gaan met die banaan! Leuk! Je eigen radiozender. En aangezien er vast nog wel ergens in jouw straat iemand is te vinden die ook internet heeft en zelf nog geen radiostation is begonnen, heb je zowaar ook nog een potentiële luisteraar! Geweldig. Wat een vooruitgang. En wat een magie. Maar wat een verloedering van dit prachtige medium...

Raimond Bos
presentator@hotmail.com

Gerelateerde Artikelen