Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Australië: Ook DAB+ test in Darwin

DAB

Na Sydney, Brisbane, Melbourne, Perth, Adelaide en Canberra zijn nu ook de eerste radiostations in Darwin via digitale etherradio te ontvangen. Eerder deze maand zijn drie stations in de meest noordelijke stad van Australië gestart met uitzenden via DAB+. Net als in Canberra gaat het hier voorlopig nog om testuitzendingen.

Australië: Ook DAB+ test in Darwin Momenteel zijn de hitzender Hot 100, de popzender Mix 104.9 en de countryzender 92.3 Top Country te ontvangen via blok 10A. Binnenkort zal nog een vierde digitaal station toegevoegd worden aan het aanbod.

Omdat het hier om een proef van het radioconcern Grant Broadcasters gaat, doen de publieke zenders van ABC en de multiculturele zenders van SBS (nog) niet mee aan de test.

Darwin is de eerste stad met minder dan 200.000 inwoners waar DAB+ te ontvangen is. Er zijn plannen om DAB+ binnenkort ook in Townsville en Hobart uit te rollen. In tegenstelling tot de grote steden gaat het in al deze gevallen om testuitzendingen. Als het echter aan de commerciële radiowereld ligt, dan zullen deze testuitzendingen op termijn omgezet worden in reguliere uitzendingen.

In mei 2009 zijn de commerciële radiostations in Sydney, Brisbane, Melbourne, Perth en Adelaide officieel gestart met uitzenden via DAB+. In juli van dat jaar volgden ook de publieke omroep ABC en de multiculturele omroep SBS met hun stations. Eind juli 2010 werd er gestart met testuitzendingen in Canberra, de hoofdstad van Australië. Het aantal beschikbare stations verschilt per radiomarkt. Zo zijn er in Sydney 43 stations digitaal te ontvangen, terwijl dit er in Adelaide ‘slechts’ 31 zijn.

Naast de reguliere stations die al via FM en AM te ontvangen zijn, zijn er in de meeste steden ongeveer 18 digitale themakanalen te ontvangen. Dit zijn onder meer Choose the Hits, Radar Radio, Classic Hits Plus, Koffee, Novanation, Sky Sports Radio 2 en Hot Country. Daarnaast verschijnen er regelmatig tijdelijke evenementenkanalen zoals Pink Radio, Bird Radio, Radio Gaga en Barry.

Ruim een jaar na de start lijkt DAB redelijk succesvol te worden in Australië, want inmiddels zijn er al bijna 150.000 DAB-ontvangers over de toonbank gegaan. Wekelijks luisteren er nu al 523.000 mensen in de vijf grote steden via DAB+ naar de radio. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen