Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Het perfecte medium?

Columns

Streven naar perfectie is goed. Maar laten we er dan wel voor zorgen, dat het binnen de grenzen van het aanvaardbare en het mogelijke blijft. Zelf ben ik in veel dingen best wel een perfectionist. Maar ik weet heel goed wat daarbij de mogelijkheden en onmogelijkheden zijn. Ik denk dat het ook heel belangrijk is die grenzen goed te blijven volgen. Je moet er namelijk altijd voor zorgen dat niemand in het gedrang komt als je een bepaalde kant uitgaat.

Waar ik het over heb? Nou, over de steeds maar professioneler wordende moderne technieken die worden ingezet om radioprogramma's bij de mensen thuis te krijgen. De laatste tijd vliegen de termen mij weer om de oren... Internetradio, digitale radio, het kan allemaal veel beter. Maar lang niet iedereen kan met die ontwikkelingen mee komen. En met de veiling van de etherfrequenties is daar nu weer een probleem bijgekomen.

Ik weet zelf al enige tijd dat het kennelijk niet meer mogelijk is een nieuw station te beginnen in de ether, omdat je niet kunt beschikken over een frequentie. Kennelijk zitten we gewoon vol. Dus ben je aangewezen op de kabel of het internet. Persoonlijk kies ik dan voor de kabel, want lang niet iedereen heeft internet en bovendien is de verbinding of de PC in de meeste gevallen te traag om lekker te kunnen luisteren.

De goede oude kabel heeft wat mij betreft nog lang niet afgedaan. Hoewel ik moet zeggen dat ik, terwijl ik dit stukje schrijf, zit te luisteren naar het geluid van een ouderwetse radio-cassetterecorder, die ik heb afgestemd op de lokale omroep. En ik ben ook regelmatig in staat om de middengolf op datzelfde apparaat op te zoeken en te beluisteren. Alleen wanneer de fluittonen mij te hevig worden, haak ik af.

Ik denk dat, alle moderne technieken ten spijt, Nederland nog niet klaar is voor nieuwe technologie op het gebied van de radio. Kijk, het kopen van ofwel een CD-speler, ofwel een MD-speler, ofwel een DVD-speler, ofwel een DAT-recorder, of een combinatie daarvan, is door de consument individueel te bepalen. Maar radio is iets heel algemeens. Dus dat zet je niet zo één, twee, drie over op een nieuw niveau. Doe je dat toch, dan konden er wel eens heel wat stations en/of luisteraars noodgedwongen afhaken.

Een ideaal systeem zal er niet snel komen, denk ik. Als ik vanuit Beverwijk naar het noorden ga, ben ik Noordzee FM al vrij snel kwijt op de mij vetrouwde frequentie. Hetzelfde geldt voor Sky Radio als ik me richting Limburg begeef. Kabelradio in mijn auto is vooralsnog niet haalbaar en aan internet-FM waag ik me voorlopig maar niet denk ik. Radio was altijd zo lekker simpel en laat het alsjeblieft ook lekker simpel -te ontvangen- blijven. Stereo? Waarom? Als er maar muziek uit komt, toch?

Raimond Bos
presentator@hotmail.com 

Gerelateerde Artikelen