Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Radio verbindt mensen met elkaar

Columns

De kop van deze column verwijst naar een uitspraak van mijn radiocollega Dries Aronius. Elke zondagmiddag en maandagavond presenteert hij een discussieprogramma op de lokale zender. In dat programma weet hij telkens gasten te verwelkomen die je normaal gesproken niet zo snel achter hun schrijfbureau vandaan krijgt.

Mensen die iets betekenen in de -lokale- samenleving en het daardoor per definitie druk hebben. Maar bij Dries komen ze graag in de uitzending. En aan het einde van zo'n uitzending besluit Dries met de woorden ''luister veel naar dit programma, want radio verbindt nog altijd mensen met elkaar''. En daar heeft hij wat mij betreft volkomen gelijk in.

Want hoe vaak gebeurt het niet dat, naar aanleiding van een radioprogramma, mensen met elkaar in discussie gaan over het in de uitzending besproken onderwerp? Ik herinner me een samenwerking tussen twee organisaties, die haar oorspong vond tijdens zo'n zelfde uitzending van collega Dries. En wie kent er niet een voorbeeld van mensen die na het draaien van een bepaalde plaat de studio bellen, gewoon om even te bedanken voor die plaat omdat ze er speciale herinneringen aan hebben? Allemaal voorbeelden van hoe twee (of meer) mensen met elkaar in contact kunnen komen als gevolg van een radioprogramma.

Deze week was de meeting van RadioWereld medewerkers in Hilversum. Ook daar werden mensen voor het eerst met elkaar in contact gebracht op basis van hun gemeenschappelijke passie voor het medium radio. Ervaringen uitwisselen, nieuwe ideeën opdoen, allemaal mogelijk tijdens zo 'n meeting. En ergens halverwege die avond, waar ook ik acte de presence gaf, bedacht ik me hoe juist de formulering van Dries is. Radio verbindt mensen met elkaar. Soms zijn er mensen die niets anders hebben dan de radio. Ik ken iemand die me ooit toevertrouwde de hele dag alleen maar naar de radio te luisteren samen met de kanariepiet.

Voor deze groep van onze samenleving is radio meer dan een medium. het is voor hen de meest gangbare manier van communiceren en dat schept een heel ander verwachtingspatroon. En persoonlijk heb ik de meest prachtige ideeën over hoe radio mensen met elkaar kan verbinden. Al een aantal jaren geleden heb ik bij een collega van me een compleet concept voor een datingshow via de lokale radio ingeleverd. Helaas heeft hij er niets mee gedaan. Vervolgens ben ik zelf nog even bezig geweest om samen met een relatiebureau iets soortgelijks op poten te zetten maar ook die gesprekken liepen op niets uit.

Toch ben ik ervan overtuigd dat het haalbaar moet zijn en bovendien succesvol. Want... radio verbindt nog steeds mensen met elkaar. Blijf ik alleen nog zitten met de vraag in hoeverre een presentator, die dagelijks bij je 'over de vloer' komt via de radio, een huisvriend genoemd mag worden. En, in het verlengde daarvan, of zo'n presentator je daarom als luisteraar met "je" aan mag spreken. Want daarover twijfel ik zelf nog wel eens. Bij een jongerenzender zal het allemaal wel OK zijn, maar hoe zit dat bij een station dat zich richt op een oudere doelgroep? Ik wissel het zelf een beetje af, vooral omdat ik er nog steeds niet uit ben. Zo verbonden ben ik kennelijk zelf nog niet...

Raimond Bos
presentator@hotmail.com 

Gerelateerde Artikelen