Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Carnaval

Columns

Het carnaval is losgebarsten hier in het zuiden des lands. Voor de mensen die geen idee hebben wat dat inhoud, even een korte uitleg.

Carnaval is een bevlieging waarbij mensen die meestal normaal functioneren in onze samenleving, en te omschrijven vallen als modaal intelligent en weldenkend, spontaan vergeten dat ze hersencellen hebben. (nooit geweten dat mensen BSE-verschijnselen konden vertonen) Daarbij zetten ze het ook nog eens op een zuipen, en wel dusdanig dat ze bij de bekende bierfabrikanten handenwrijvend het carnaval tegemoet zien.

Het totale gebrek aan gebruikte hersencellen en de enorme alcoholconsumptie heeft een groot resultaat (afgezien van een sterk stijgende libido doch enigszins verminderde prestatie), namelijk dat men massaal naar goedkope en slecht ingezongen takkeherrie gaat luisteren, ook wel eens omschreven als ‘Carnavalskraker’.

Zo’n Carnavalskraker klinkt meestal nog slechter dan het geluid dat zich verspreid als je je kat een rotschop verkoopt. (Kids: Don’t try this at home!)

Dit wordt vervolgens helemaal grijsgedraaid op lokale en regionale zenders, die ook plotseling andere namen hebben. Zo heet L1 plotseling L11 (?), heeft Radio Maastricht zichzelf omgedoopt in boonte storrem of zo, en hebben ze zo ongeveer allemaal non-stop carnavalsherrie. Gevolg is dus dat iedereen die herrie op een frequentie of vier, vijf kan ontvangen. Typisch gevalletje overkill dus. Valt me nog mee dat ze het voor elkaar krijgen om het RDS signaal nog even aan te passen, je zou toch verwachten dat de radiomakers daar al te dronken voor zijn …….

En dat snap ik nou echt niet. De meeste carnavalsvierders zijn dusdanig lam als ze thuiskomen dat ze hun radio al niet eens meer aan kunnen zetten, laat staan dat ze de juiste frequentie kunnen vinden. En the morning after zijn ze zo brak dat ze alleen maar easy-listening soft-pop willen horen. Een lokale omroep zou dus heel erg goed kunnen scoren door gewoon Sky Radio door te prikken in de vroege ochtend (zeg maar: voor 2 uur in de middag). Ik bedoel, zie jij iemand ‘s morgens vroeg met zijn brakke kop weer zo’n carnavalskraker opzetten? Ik niet.

Zijn de mensen hier tijdens carnaval zo lam dan? Ja. Voor de grap eens op zondagmiddag tijdens carnaval door Maastricht heen fietsen: de ene helft van de stad is al dronken en de andere helft is hard op weg om dat te worden. En, om het helemaal leuk te maken, vervolgens op maandagochtend (9 uur) dat geintje nog eens herhalen. Er is dus bijna niemand op straat.

De radio is hier dus plotseling een stuk eentoniger geworden. Overal die carnavalsherrie (en niet alleen op de radio, maar ook op de straat). Ik begin te begrijpen waarom ruim de helft van de studenten hier de eerste de beste trein pakt om de stad te ontvluchten als het carnaval begint …

MvD
Zo nuchter als het maar kan.
column@radiowereld.net

Gerelateerde Artikelen