Kies je favoriete radiostation

Dossiers

VK: Absolute Radio trekt stekker uit Dabbl

DAB

De Engelse pop-rockzender Absolute Radio heeft de stekker uit zijn digitale themakanaal Dabbl getrokken. Amper een jaar na de start zegt het station gestopt te zijn om het concept verder te verbeteren. De plek op het multiplex voor Digital Audio Broadcasting (DAB) in het zuiden van Wales wordt overgenomen door zusterstation Absolute Radio 90s. Deze zender is nu ook tijdelijk via het landelijke multiplex van Digital One te beluisteren.

VK: Absolute Radio trekt stekker uit Dabbl In oktober 2009 lanceerde Absolute Radio een nieuw themakanaal: Dabbl. Deze zender bracht uitsluitend live registraties die de afgelopen 30 jaar zijn opgenomen tijdens concerten en festivals. Luisteraars konden via het internet stemmen op hun favoriete live optreden. Degene met de meeste stemmen werden gedraaid op de radio.

Aanvankelijk was Dabbl slechts 12 uur per dag via DAB in Londen te beluisteren, alsmede via het internet. Later werd het station uitgerold naar Berkshire & North Hampshire, Bristol & Bath, Swindon, Essex en het zuiden van Wales. De kwaliteit van de uitzendingen liet echter te wensen over: 80 kbps mono.

In juni van dit jaar startte Absolute Radio, in navolging op Absolute 80s, het themakanaal Absolute Radio 90s via DAB in Londen. Kort na de start werd echter besloten om Dabbl in Berkshire & North Hampshire, Bristol & Bath, Swindon en Essex te vervangen door Absolute Radio 90s. Hierdoor was Dabbl alleen nog via DAB in Londen en het zuiden van Wales, alsmede via het internet te ontvangen.

Afgelopen woensdag heeft Absolute Radio alsnog de stekker uit Dabbl getrokken. Volgens het radiostation is er een tijdelijke pauze ingelast om verbeteringen aan te brengen, zo meldt Absolute op zijn weblog OneGoldenSquare.com. Als gevolg van het stoppen van Dabbl is Absolute Radio 90s nu ook in het zuiden van Wales via DAB te beluisteren.

Absolute Radio 90s
Overigens is Absolute Radio 90s tot en met 30 september 2010 ook via het landelijke multiplex van Digital One te beluisteren. Het station deelt het kanaal met Absolute Radio Extra, dat enkele weken geleden gelanceerd werd. Het was de bedoeling dat dit pluskanaal slechts enkele uren per week in de lucht was en dat hiervoor een deel van de bandbreedte van Absolute Radio en Absolute 80s gebruikt zou worden, maar op dit moment kan Absolute de indeling van zijn stations via DAB nog niet zelf regelen. Daarom heeft Absolute Radio Extra nu tijdelijk de resterende bandbreedte (80 kbps) op het multiplex ter beschikking. In eerste instantie werd buiten de uitzenduren van Absolute Radio Extra het reguliere signaal van Absolute Radio doorgegeven. Maar omdat deze zender al uitzend via Digital One, is besloten om nu Absolute Radio 90s in de overige tijden door te geven. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen