Kies je favoriete radiostation

Dossiers

VK: Arqiva brengt lokale DAB-netten in de lucht.

DAB

Zenderexploitant Arqiva is momenteel druk bezig met de voorbereidingen om nieuwe lokale DAB-multiplexen in het Verenigd Koninkrijk in de lucht te brengen. Het is de bedoeling dat nog dit jaar de lokale multiplex in Oxford van start gaat, terwijl voor begin volgend jaar ook lokale stations via DAB in Chester en Wrexham te ontvangen zijn.

VK: Arqiva brengt lokale DAB-netten in de lucht. Arqiva won samen met GCap Media (nu Global Radio) middels Now Digital de afgelopen 10 jaar een groot aantal licenties voor het exploiteren van lokale multiplexen in het midden en zuiden van Engeland. In 2008 verkocht GCap zijn aandeel in Now Digital, waardoor Arqiva nu volledig eigenaar is.

Een groot aantal van de lokale multiplexen is inmiddels al in de lucht. Vier zijn er echter nog steeds niet in gebruik genomen, maar hier gaat nu alsnog verandering in komen. Het komende jaar investeert Arqiva ruim 7,4 miljoen euro om deze multiplexen alsnog in de lucht te brengen. De uitrol van de lokale multiplexen maakt deel uit van het zogenaamde “Memorandum of Understanding”, een overeenkomst ter bevordering van DAB, die eerder dit jaar werd ondertekend.

De eerste multiplex die in de lucht gebracht wordt is die in Oxfordshire op kanaal 10B. De licentie voor deze multiplex werd al in 2007 verleend. Het is de bedoeling dat de eerste zenders vlak voor kerst aangezet worden, waardoor inwoners van Oxford alsnog lokale radiostations digitaal via de ether kunnen ontvangen. Radiostations die via deze multiplex gaan uitzenden zijn Heart Oxford, Capital FM (nog niet bekend of dit de editie Londen of South Coast gaat zijn), Gold, Jack FM en BBC Radio Oxford.

In het eerste kwartaal van 2013 gaan ook de multiplex voor Hertfordshire, Bedfordshire en Buckinghamshire en de multiplex voor Northamptonshire de lucht in. Derby volgt later in 2013. Via al deze multiplexen zullen in ieder geval Heart, Capital FM en de lokale radiostations van de BBC gaan uitzenden.

Begin 2013 zullen ook de eerste lokale radiostations in Chester en Wrexham, onder Liverpool, te ontvangen zijn. MuxCo, waarvan Arqiva aandeelhouder is, is momenteel druk bezig met de bouw van zenders. Het is de bedoeling dat op kanaal 10D BBC Radio Wales, BBC Radio Cymru, Dee 106.3, Real Radio Wales en Nation Radio gaan uitzenden. MuxCo won in 2007 en 2008 in totaal acht licenties voor lokale multiplexen. De multiplex voor Chester en Wrexham is de eerste die in gebruik genomen wordt. Wanneer de andere multiplexen aan gaan is nog niet bekend. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen