Kies je favoriete radiostation

Dossiers

NPO neemt nieuw DAB-zendernetwerk in gebruik.

DAB

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) neemt dit weekend het vernieuwde zendernetwerk voor Digital Audio Broadcasting (DAB) in gebruik. Het betreft fase 1 van de uitrol van het landelijke netwerk. Belangrijke wijzigingen zijn dat de zender Mierlo uit gaat, terwijl een nieuwe zender in Alkmaar in gebruik is genomen.

In 2003 heeft NPO de beschikking gekregen over een vergunning om uit te zenden op kanaal 12C. Er werd in 2004 begonnen met het digitaal uitzenden van de programma’s van Radio 1, Radio 2 en 3FM volgens de inmiddels verouderde MP2 standaard.

In de jaren daarop werden de programma’s van Radio 4, Radio 5, Radio 6, 24Nieuws, Top 2000 en FunX toegevoegd.

In november 2011 startte de NPO de aanbesteding voor de bouw en exploitatie van het zendernetwerk voor DAB. In juni 2012 werd bekend dat het contract gegund is aan KPN Broadcast.

De afgelopen weken is hard gewerkt aan de voorbereidingen voor de uitrol van fase 1. Deze betreft het vervangen van de huidige DAB-zenders. Zo zijn er onder meer nieuwe antennes opgehangen in de zendtorens te Haarlem en Arnhem. De zender Mierlo wordt naar alle waarschijnlijkheid uitgezet, waardoor de ontvangst van DAB in de regio Eindhoven fors slechter wordt.

Nieuw daarentegen is de ingebruikname van een zender in Alkmaar, waardoor de ontvangst in de kop van Noord-Holland flink verbeterd. Tot nu toe was DAB in Alkmaar alleen buitenshuis mogelijk, maar nu is ook ontvangst binnenshuis mogelijk geworden.

In 2015 wordt besloten of ook fase 2 uitgerold gaat worden. Dit betreft de ingebruikname van 14 nieuwe zenders in september van dat jaar, waardoor een volledige landelijke dekking mogelijk wordt. Fase 3 volgt in 2017 met de ingebruikname van 24 extra zendlocaties waardoor het mogelijk wordt om het radiosignaal moeiteloos binnenshuis te ontvangen.

Vooralsnog blijven de publieke radiostations nog in de oude MP2-standaard uitzenden. Wanneer omgeschakeld gaat worden naar het efficiëntere DAB+ is nog niet duidelijk. Op vragen van Radio.NL hierover heeft de NPO niet gereageerd. De kans is aanwezig dat de NPO medio volgend jaar al over gaat op DAB+. Dan starten namelijk ook de landelijke commerciële stations met uitzenden via digitale etherradio. Zij gaan al gelijk gebruik maken van DAB+. De voorbereidingen hiervoor zijn al in volle gang. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen