Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Oostenrijk: Voorstanders DAB verenigen zich.

DAB

In Oostenrijk hebben enkele voorstanders van Digital Audio Broadcasting (DAB) de handen ineen geslagen. Middels de vereniging “Digitalradio Österreich” willen zij het voor elkaar krijgen dat DAB alsnog uitgerold gaat worden. In augustus besloot mediaregulator KommAustria namelijk dat DAB voorlopig niet ingevoerd gaat worden in Oostenrijk, omdat er te weinig interesse zou zijn.

Oostenrijk: Voorstanders DAB verenigen zich. Langzaamaan wordt DAB in steeds meer Europese landen uitgerold. In het Duitstalige gedeelte van Zwitserland mag met ruim één miljoen verkochte ontvangers al van een succes gesproken worden. Maar ook in Denemarken en het Verenigd Koninkrijk is DAB al ingeburgerd. In Duitsland wordt DAB momenteel uitgerold, terwijl in Frankrijk de voorbereidingen getroffen worden. In Nederland starten de commerciële zenders volgend jaar met uitzenden via digitale etherradio.

Oostenrijk dreigt een witte vlek te worden als het om DAB gaat. De afgelopen jaren is er meerdere keren getest, maar er is nog steeds geen knoop doorgehakt over een definitieve uitrol. Afgelopen zomer peilde mediaregulator KommAustria of er interesse was bij de radiostations om een landelijke multiplex uit te rollen, maar dit bleek uiteindelijk onvoldoende.

Boze tongen beweren echter dat de mediaregulator is gezwicht voor de lobby van de publieke omroep ORF, de landelijke commerciële zender Kronehit en de grote commerciële regionale radiozenders Antenne Kärnten en Antenne Steiermark. Zij zouden de huidige radiomarkt het liefst op slot houden om verdere concurrentie te voorkomen. Hetzelfde spelletje wordt momenteel gespeeld in Frankrijk waar grote radiogroepen als NRJ, RTL en Lagardère ‘non’ zeggen tegen DAB.

Om DAB toch van de grond te krijgen in Oostenrijk hebben diverse voorstanders zich verenigd in de vereniging Digitalradio Österreich. Onder meer de brancheorganisatie voor elektra en elektronica, de vakhogeschool Technikum in Wenen en de radiostations Arabella en Lounge FM hebben zich aangesloten bij de vereniging. Radio Arabella is een oldieszender met FM-frequenties in Wenen, Salzburg, Opper-Oostenrijk en Neder-Oostenrijk. Lounge FM is een zender met relaxte muziek en heeft FM-zenders in Wenen en Salzburg. Daarnaast is het station via de landelijke DAB-multiplex in Duitsland te ontvangen. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen