Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Protest tegen uitzetten DAB-zender Mierlo..

DAB

Een aantal luisteraars in de regio Eindhoven is niet blij met het uitschakelen van de zender voor Digital Audio Broadcasting (DAB) in Mierlo. Afgelopen zaterdag nam de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) het vernieuwde DAB-zendernetwerk in gebruik. Door het uitzetten van de zender Mierlo is ontvangst van DAB in de regio Eindhoven binnenshuis nagenoeg onmogelijk.

De afgelopen jaren zond de NPO vanuit Mierlo de stations Radio 1, Radio 2, 3FM, Radio 4, Radio 5, Radio 6, 24Nieuws, Radio Top 2000 en FunX uit via DAB op kanaal 12C. De zender zorgde voor ontvangst van DAB in het zuidoosten van de provincie Noord-Brabant.

Eerder dit jaar is de exploitatie van het zenderpark voor DAB opnieuw aanbesteed. Onderdeel van de aanbesteding was een plan voor het gefaseerd uitrollen van het DAB-netwerk in heel Nederland. Afgelopen weekend is fase 1 uitgerold. Van diverse zenders is het vermogen verhoogd, terwijl van andere zenders het vermogen juist weer verlaagd is. Daarnaast is er een nieuwe zender in Alkmaar i gebruik genomen, waardoor de ontvangst in de kop van Noord-Holland sterk verbeterd is.

Opvallend genoeg heeft de NPO ook besloten om een zender compleet uit te schakelen. Afgelopen weekend is de zender Mierlo uitgezet, waardoor de dekking van DAB in Zuidoost-Brabant, waaronder dus ook in de stad Eindhoven, grotendeels verdwenen is. Dit tot groot ongenoegen van diverse luisteraars. Velen waren verrast dat hun radio plotseling niets meer kon ontvangen, aangezien de NPO geen aandacht heeft besteed aan de ingebruikname van het nieuwe net en de daaruit voortvloeiende wijzigingen.

Inmiddels zijn de eerste klachten al te vinden op het forum van de NPO. Ook is er al een actie gestart om weer ontvangst van DAB in Eindhoven te krijgen. Een petitie is hier te ondertekenen.

Mochten de acties geen succes hebben dan keert DAB-ontvangst van de NPO op zijn vroegst pas in 2015 weer terug in Zuidoost-Brabant. Dan wordt namelijk fase 2 van het netwerk uitgerold en komt er een zender in Eindhoven. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen