Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Duitsland: 6 Nieuwe zenders voor landelijke DAB-net in 2013

DAB

Het landelijke net voor Digital Audio Broadcasting (DAB) in Duitsland wordt in 2013 opnieuw uitgebreid. Het komende jaar worden er zes nieuwe zenders toegevoegd. Dit zijn er fors minder dan de 18 die er in 2012 aan werden gezet, maar nog altijd meer dan er waren gepland. Daarnaast wordt van een aantal zenders het vermogen verhoogd.

Sinds augustus 2011 heeft Duitsland landelijke radio via DAB. Aanvankelijk ging het net van start via 27 zenders en was het de bedoeling dat er pas medio 2014 nieuwe zenders toegevoegd zouden worden aan het netwerk. Toch zijn er inmiddels vele nieuwe zenders in gebruik genomen, waardoor de landelijke multiplex nu via 46 zenders te ontvangen is. Inmiddels kunnen 42 miljoen Duitsers de landelijke multiplex binnenshuis ontvangen.

Ook in 2013 worden er nieuwe zenders aan het net toegevoegd, zo laat Thomas Wächter van Media Broadcast weten in een interview met het multimediablad ‘InfoSat’. Het gaat om zes nieuwe zenders. Daarnaast wordt het vermogen van een aantal bestaande zenders verhoogd om de ontvangst verder te verbeteren.

De nieuwe zenders zijn gepland in Geislingen (tussen Ulm en Stuttgart langs de A8), Gelnhausen (tussen Fulda en Frankfurt langs de A66), Minden (tussen Bielefeld, Osnabrück en Hannover langs de A2 en A30), Wendelstein (ten zuiden van Neurenberg), Würzburg en Chemnitz. De internationale coördinatie van de eerste vijf zenders is inmiddels gestart, terwijl de coördinatie voor de zender in Chemnitz al is afgerond.

Media Broadcast verwacht dat de eerste nieuwe zender al in het eerste kwartaal van 2013 in gebruik genomen gaat worden. De laatste volgt uiterlijk in het derde kwartaal. Alle zenders gaan, net als de bestaande, uitzenden op kanaal 5C.

Na de ingebruikname zijn stations als Radio Bob, Sunshine Live, Deutschlandfunk, Kiss FM, Klassik Radio en 90Elf in een nog groter gedeelte van Duitsland digitaal via de ether te ontvangen.

Een regio waar de ontvangst deze week al verbeterd is, is de Eifel. Sinds december 2011 werd de landelijke multiplex via een tijdelijke zender in Daun uitgezonden op kanaal 12A. De afgelopen maanden is hard gewerkt aan een nieuwe zender op de Scharteberg, die woensdag in gebruik genomen is. Vanaf deze locatie wordt met meer vermogen en op het gebruikelijke kanaal 5C uitgezonden. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen