Kies je favoriete radiostation

Dossiers

In gesprek met: Marc Hamburger [3FM]

In gesprek met?

Marc Hamburger is iedere dinsdag op woensdag nacht te beluisteren op 3FM tussen 01.00 en 03.00 uur in pyjamaFM.

Radio inspiratie vroeger
Al sinds baby zit er radiogevoel in m'n bloed. Ik zag overal een microfoon in en radiootje spelen was natuurlijk een favoriete bezigheid. Ik probeerde in die tijd (ben nu 21) Rob van Someren na te doen. Ik zat de hele dag radio te luisteren en te imiteren, iets wat me later al snel afgeleerd zou worden.

Van lokale naar landelijke zender
Ik ben op m'n 16e begonnen bij radio Airpeace in Almere. Een klein lokaal station dat zich op Almeerse jongeren richt. Probeerde daar een zo goed mogelijk programma te maken, maar zonder enige ervaring. Het was er goed aan af te horen. Na een jaar heb ik gesolliciteerd bij het Amsterdamse City FM.

Dit was toendertijd een dancestation. R&B, house, soul e.d. Een tak waarin ik eigenlijk helemaal niet thuis was. Ik kondigde regelmatig freaky plaatjes aan waar ik echt nog nooit van gehoord had.

Na een jaar veranderde dit City FM in een HOT AC-station (veel muziek uit de jaren '80 en'90). Dit was voor mij het begin van mijn professionele DJ-leven. DJ's kregen betaald en moesten aan strenge regels voldoen. Er moest veel muziek geraaid worden en DJ's waren weinig aan het woord. Ik woonde inmiddels in Amsterdam dus het was erg gemakkelijk om ieder weekend op de fiets de studio binnen te rijden.

Ik heb bij City FM veel leuke mensen leren kennen. Bijv. Pierre Papa, Mascha Cerfontaine, Rolf Reurslag (allen ex-pyjama FM) en Erwin van der Bliek.

PyjamaFM
Op advies van Rolf heb ik, na drie jaar City FM, een bandje gestuurd naar de AVRO. Drie weken later werd ik gebeld voor een gesprek. Een maand later zou ik mijn eerste programma presenteren. Het is erg leuk dat Erwin van der Bliek nu elke nacht na mij komt om drie uur. Vroeger bij City FM zaten we ook regelmatig na elkaar en dat geeft een vertrouwd gevoel. Zeker in het begin is dat erg prettig. Zo'n eerste uitzending is erg spannend. Je weet dat er veel mensen luisteren. Gelukkig is alles goed gegaan en zit ik er nu nog steeds (na bijna een half jaar).

Het is echt geweldig om te doen. Ik krijg alle vrijheid in mijn programma. Ik mag praktisch doen en laten wat ik wil. Het zijn echt mijn twee uren waar ik zoveel mogelijk van mezelf in probeer te gooien.

De toekomst
Ik ben nu dus 21 jaar en ik ben tweedejaars student Psychologie aan de VU in Amsterdam. Ik hoop binnen drie jaar m'n studie af te maken. Het liefst zou ik daarna een verkorte studie journalistiek willen volgen. Ik hoop echt de rest van m'n leven radio te kunnen maken.

Radiovoorbeelden of niet
Het streven is om dat zo breed mogelijk te doen. Op dat gebied heb ik dan ook een groot voorbeeld: Sjors Frolich. Hij weet bijna alle aspecten van het radiovak uit te voeren. Erg knap. Als DJ heb ik geen voorbeelden, maar wel een paar mensen die ik erg goed vind. Ruud de Wild krijgt het iedere dag weer voor elkaar om leuk en origineel te zijn. Samen met zijn co-presentatoren weet hij absoluut op het
gebied van entertainment het leukste radioprogramma van Nederland neer te zetten.

Naar Giel mocht ik ook graag luisteren. Jammer dat hij weg is uit de dagprogrammering, hoewel Gerard E. absoluut een goede vervanger is. Waar ik absoluut niet naar kan luisteren zijn radiouitzendingen die praktisch gemaakt worden door aandeelhouders. Er worden geen risico's genomen, er wordt alleen muziek gedraaid waarvan men zeker weet dat de doelgroep het kent en goed vindt. Alles is van tevoren onderzocht en enige spontaniteit is ver te zoeken. De commercieel belanghebbende bepalen het programmabeleid, iets wat niet ten goede komt aan de spanning. Het is toch verschrikkelijk als je altijd de hele dag precies weet wat er gaat komen. Dan is het toch niet spannend meer om radio te luisteren?! Ik weet ook wel dat mensen overdag de radio aan hebben staan als behang. Men wil gewoon muziek horen.

Maar ik luister echt. Ik wil verrast worden en niet de hele dag van die uitgekauwde muziek horen.

Favoriete muziek ?
Wat muzieksmaak betreft ben ik heel breed.Ik ben een enorme jazz-liefhebber. Miles Davis, Charlie, Coltrane, Dizzy, etc. Wat de popmuziek probeer ik me zo breed mogelijk te ontwikkelen. Ik leer elke dag weer niewe muziek kennen.

Er is niet een genre waar ik echt helemaal voor ga. Als ik toch namen moet noemen: Queen, Blur, Lenny Kravitz, The Doors, Carole King, Curtus Mayfield, Incubus, Jamiroquai, K's Choice, Billy Joel, Randy Newman....
Ik draai thuis bijna de hele dag door muziek. Ik heb vroeger compositie- en arrangeerlessen gehad. Iets waar ik zeker nog wat mee wil doen.

Al met al heb ik het zeer naar m'n zin bij Pyjama FM. Het is een grote eer om voor radio 3 te mogen werken en ik hoop dit nog heel lang te mogen doen. Marc Hamburger is iedere dinsdag op woensdag te beluisteren op 3FM tussen 1 en 3 uur.

Marc Hamburger

Gerelateerde Artikelen