Kies je favoriete radiostation

Dossiers

In gesprek met: Toine van Peperstraten [3FM]

In gesprek met?

Vandaag aandacht voor een pyjama jock die qua TV geen introductie meer hoeft, maar van de radio is hij wat minder bekend, Toine van Peperstraten.

Hoezo radio ??
Een sportpresentator op de radio, en dan ook nog eens op een popzender. Het is wat. Laat ik het zo stellen: het is voor de buitenwereld verrassender, dan voor mijzelf. Ik ben op mijn 15e begonnen met het presenteren van radioprogramma's en ben dat blijven doen tot mijn 25e levensjaar. Ik ben inmiddels net 33 (18 december 1967).

Via enkele lokale stations, ben ik vervolgens gaan draaien bij wat Belgische regionale zenders. In Belgie geldt (gold) namelijk een geheel andere mediawet en dat hield in dat er per regio 2 stations in de vrije ether mochten uitzenden. Vandaar dat in de belgisch-Nederlandse grensstreek alle stations gericht waren op Nederland (qua commercials, nieuws, maar zeker ook dj's).

Toen ik voor mijn studie naar Amsterdam ging, heb ik meteen een balletje (hoe toepasselijk) opgegooid bij Extra 108, naar later bleek de kweekvijver voor Hilversum. Toen dat station echter geen etherfrequentie meer kreeg en opging in Amsterdam Extra (de voorloper van City FM) op de kabel, zijn de Extra 108-dj's en masse opgestapt. Daarna is het even stil geworden op radio-gebied.

Hoe ben je dan van de radio bij studio sport terecht gekomen??
In 1993 ben ik bij toeval terecht gekomen bij Studio Sport (als beeldbandredacteur: je bent dan inhoudelijk verantwoordelijk voor samenvattingen). Dit was voor mij een bijbaantje voor 2 a 3 avonden in de week. Toen ze daar echter een keer hoorden dat ik vrij veel stem ervaring had, wilden ze dat wel een keer testen... Van het een, kwam het ander.

En de radio dan ??
In de tijd dat ik bij Studio Sport presenteerde, is het radiobloed toch weer gaan kriebelen en ben ik gaan presenteren bij o.m. Vloh FM (Haarlemmermeer), New Dance Radio en niet te vergeten Langs de Lijn.

Na wederom wat radio-stilte (ik sprak alleen soms commercials en jingles in), heb ik deze zomer voor een radio-station in Belgie (FantasyMega107) een disco top 100 aller tijden georganiseerd en gepresenteerd (iets dat ik 15 jaar daarvoor ook al had gedaan). Om de uitzending wat op te fleuren, ben ik bij tal van BN'ers langs gegaan en heb hen gevraagd naar hun favoriete discoplaten, etc.

Hoe ben je terecht gekomen bij PyjamaFM ??
Ik ben voor Studio Sport in september een aantal weken naar Sydney geweest. Daar waren (met het oog op de Olympische Spelen) op dat moment tal van radio-stations: Radio 538, Radio10FM en enkele programma's van de AVRO. Daar vroeg Jan van Houten of ik interesse had in Pyjama. Om de grote baas Jan Steeman echter te overtuigen (dat is namelijk absoluut geen sportkijker en dus had hij nog nooit van mij gehoord), moest ik nog wel een proefprogramma maken. Enfin, het resultaat is bekend.

Aan de vooravond van mijn eerste Pyjama FM (die we hadden uitgesteld tot februari), speelde er echter nog iets anders. Mijn contract bij Studio Sport (we werken vaak met overeenkomsten voor 1 of 2 jaar) liep eind januari af en de onderhandelingen met de leiding over verlenging verliepen niet geheel naar mijn wens. Ik heb mij vervolgens principieel opgesteld en een heuse media-hausse was het gevolg.

Ondanks dat deze twee zaken echter toevallig samenvielen (vertrek televisie en programma radio), worden er ook allerlei linken gelegd ("Toine begint aan een nieuwe carriere"). Voor mij is het steeds de intentie geweest om radioprogramma's te presenteren naast het tv-werk. Vandaar dat de relatieve rust van de nacht mij (als opstap?) uitstekend leek (lijkt) en ben ik mij blijven orienteren op de publieke omroep (vanwege Studio Sport).

Wat drijft je als radiomaker ??
Ik heb geen idee: de beest uithangen of mensen muzikaal opvoeden? Lijkt me niet. Wat meer sport brengen op 3FM? Dat lijkt me helemaal niet aan de orde.

Toine van Peperstraten iedere maandag op dinsdag in Pyjama FM tussen 1 en 3 uur op 3FM.

Gerelateerde Artikelen