Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Zwitserland: Ook Romandië krijgt commerciële radio via DAB+

DAB

Ook in het Franstalige gedeelte van Zwitserland zijn nog dit jaar commerciële radiostations in DAB+ te ontvangen. Volgens de dagbladen L’Impartial en L’Express wordt nog voor het einde van de zomer een tweede multiplex voor Digital Audio Broadcasting in de lucht gebracht in Romandië.

Zwitserland: Ook Romandië krijgt commerciële radio via DAB+ Sinds 2007 zijn de Franstalige publieke stations RTS La Première, Espace 2, Couleur 3 en Option Musique, alsmede een aantal Duitstalige en Italiaanstalige publieke zenders via DAB te ontvangen in het Franstalige gedeelte van Zwitserland. De stations zenden uit op kanaal 12A.

Maar waar de Duitstalige commerciële stations in het Duitstalige gedeelte van Zwitserland al in 2009 besloten om uit te gaan zenden in DAB+, keken de Franstaligen nog even de kat uit de boom. Weliswaar werden er diverse licenties verleend, maar uitzendingen zijn nog altijd niet gestart.

Mede door het succes in Duits-Zwitserland, waar inmiddels al meer dan een miljoen DAB-ontvangers verkocht zijn en zelfs al gestart is met de uitrol van regionale multiplexen voor kleinere radiostations, hebben ook de Franstalige commerciële stations besloten te starten met uitzenden in DAB+.

Het is de bedoeling dat nog voor het einde van de zomer een multiplex in de lucht is gebracht op kanaal 10B. Hierop gaan bijna alle Franstalige commerciële zenders uitzenden. De multiplex wordt geëxploiteerd door zenderexploitant Swisscom Broadcast.

Radiostations die uit gaan zenden via de multiplex zijn onder meer RJB, RTN, RFJ, GRRIF, One FM, L(ausanne)FM, Rhône FM, Radio Chablais, Radio Fribourg, Yes FM en Rouge FM. Laatstgenoemde zender is zelfs al in de regio Zürich in DAB+ te ontvangen. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen