Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Radio Bremen gestart met uitzenden in DAB+

DAB

Radio Bremen, de publieke omroep voor Bremen en Bremerhaven, is gestart met uitzenden in DAB+. Sinds vrijdag 1 februari zijn onder meer Bremen Eins, Bremen Vier en NordwestRadio in de stad Bremen te ontvangen op kanaal 7B. Hierdoor zenden alle Duitse publieke omroepen nu uit via DAB.

Radio Bremen gestart met uitzenden in DAB+ Sinds augustus 2011 is in Bremen de landelijke multiplex te ontvangen op kanaal 5C. Hierop zijn onder meer Deutschlandfunk, Radio Bob, Energy, Sunshine Live en 90Elf te ontvangen. Daarnaast is in delen van de stad ook de multiplex van de NDR, de regionale publieke omroep voor Noord-Duitsland, te ontvangen op kanaal 12B. Onder andere NDR 1 Niedersachsen, NDR 2, N-Joy en NDR Traffic zenden op dit kanaal uit vanaf de zendmast Steinkimmen, 20 kilometer ten westen van Bremen.

Voor de radiostations van Radio Bremen, de publieke omroep voor Bremen en Bremerhaven, moest echter nog afgestemd worden op de vertrouwde FM-band. Als één van de kleinste publieke omroepen van Duitsland had Radio Bremen simpelweg geen budget om ook digitaal via de ether uit te zenden.

In oktober 2012 lekte uit dat Radio Bremen alsnog plannen heeft om uit te gaan zenden in DAB+. In december startte de omroep met testuitzendingen in DAB+. Deze uitzendingen waren slechts enkele uren per dag te ontvangen.

Sinds vrijdag 1 februari zendt Radio Bremen 24 uur per dag uit in DAB+. Uitgezonden wordt vanaf de 235 meter hoge zendmast in Bremen-Walle op kanaal 7B. Uitzendingen in Bremerhaven zijn nog niet gepland.

Naast de reguliere programma’s Bremen Eins, Bremen Vier, Funkhaus Europa en Nordwestradio, is ook, zoals eerder al gemeld, de kinderzender Kiraka van de WDR te ontvangen. Daarnaast zendt ook het internetstation Bremen Vier Next uit in DAB+. Bremen Vier Next richt zich overwegend op nieuwe muziek. Het station is nagenoeg non-stop en brengt nieuws op de halve uren. De meeste radiostations zenden uit met een bandbreedte van 128 kbps.

Naast audio wordt er ook informatie meegezonden zoals welke muziek er gedraaid wordt en welk programma er bezig is. Met speciale ontvangers is ook een slideshow van plaatjes te zien.

Door de start van Radio Bremen via digitale etherradio zijn er in heel Bremen meer dan 20 radiostations via DAB te ontvangen. In sommige delen van de stad, waar ook de multiplex van de NDR te ontvangen is, loopt dit aantal op tot ongeveer 28 radiostations.

Ook zenden nu alle publieke omroepen van Duitsland uit via DAB. Echter, nog niet alle radiostations zijn via DAB te ontvangen. De klassieke zender WDR 3 en de schlager- en oldieszender WDR 4 ontbreken nog steeds in het aanbod in West-Duitsland. Dit komt doordat de WDR de stations WDR 2 en het verkeerskanaal VERA nog steeds in de oude MP2-standaard uitzendt. Enkele maanden geleden is wel WDR 5 in DAB+ aan het aanbod toegevoegd. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen