Kies je favoriete radiostation

Dossiers

De homo 100

Columns

Met walging heb ik deze week kennis genomen van het voornemen van Radio 3 FM om volgende maand een hitlijst te gaan uitzenden onder de titel "De Home 100". Naar ik begrijp een eenmalig evenement, dat mijns inziens het zoveelste voorbeeld is van hoe het dus niet moet. Net zoals het jaarlijks uitroepen van een bekende artieste tot "homo-koningin". Ik meen dat Imca Marina dit jaar die eer te beurt viel in navolging van Willeke Alberti. Ook die verkiezing is dus erg fout. En ik zal proberen duidelijk te maken waarom ik dat vind.

Op de eerste plaats wil ik benadrukken dat ik niets heb tegen homosexuelen. Ik zie iemand niet als een homosexueel of heterosexueel, maar vooral als mens. En zolang een mens de rest van de maatschappij geen schade berokkend, heb ik geen hekel aan die mens. Hoewel sommige mensen homosexualiteit menen te moeten omschrijven als een gevaarlijke ziekte ben ik van mening dat iedereen gewoon braaf naast elkaar en met elkaar kan leven in deze wereld zonder elkaar in de weg te zitten. Leven en laten leven, weet u wel?

Vanuit Zuid-Afrika bereikten ons jarenlang berichten over de daar destijds zo consequent gehanteerde apartheid. Werkelijk van alles hadden ze er twee... Een winkel voor blanken en een winkel voor zwarten. Een zwembad voor blanken en een zwembad voor zwarten. Enzovoort. En juist die apartheid leidt tot discriminatie. En nu ben ik dus op het punt waar ik naartoe wilde. Apartheid leidt tot discriminatie. Dat is nou precies de reden waarom ik het belachelijk vind dat er gay-games zijn, dat er een zangeres tot koningin der homo's wordt gekroond en dat er nu die hitparade komt.

Homo's zijn mensen. Mensen houden in het algemeen van muziek. Er kan een lijst worden gemaakt van favoriete nummers van "luisteraars" in het algemeen. Dat gebeurt ook regelmatig. Maar dit gaat me echt te ver. Zo kunnen we natuurlijk oneindig doorgaan met het positief bedoeld discrimineren van bepaalde groepen mensen in onze samenleving. In hoeverre trouwens de samenstellers van de lijst vóór en vooral tijdens de uitzending de spot zullen drijven met de genoemde doelgroep, is nog de vraag. Want het geheel klinkt nou niet echt als een serieuze ondersteuning van de voor 'gelijke behandeling' (?) strijdende homo's.

Overigens, het feit dat de lijst is bedacht door Ruud de Wild en zijn collega's verbaasd me niets. Zat hij immers niet bij een omroep die "vernieuwd" te werk wilde gaan? Geloof me, na al die jaren televisie en radio en met al die technische snufjes die wij tegenwoordig hebben is het echt niet mogelijk om nog 'vernieuwend' te zijn. En als dit dan 'vernieuwend' is... Laat dan maar...!

Raimond Bos
presentator@hotmail.com 

Gerelateerde Artikelen