Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Chris Moyles langer op BBC Radio 1

Medianieuws

Chris Moyles (36) blijft nog minimaal een jaar lang de ochtendshow presenteren op BBC Radio 1. Dit liet de radiodeejay deze week via Twitter weten. Ook tijdens zijn show zelf vertelde Moyles dat zijn contractonderhandelingen met de Beeb zijn afgerond en dat hij nog eens 12 maanden lang vroeg zijn bed uit moet. Wel heeft hij, vanwege bezuinigingen, naar alle waarschijnlijkheid 20% van zijn salaris moeten inleveren.

Chris Moyles langer op BBC Radio 1 Moyles begon zijn radiocarrière bij de ziekenhuisomroep Wakefield, om begin jaren ‘90 aan de slag te gaan bij Aire FM in Leeds. Daarna volgden veel stations, waaronder Radio Luxembourg, The Pulse, Chiltern FM, Signal 1 en Capital FM. In juli 1997 maakte de deejay de overstap naar BBC Radio 1. Hier presenteerde hij in eerste instantie het vroege ochtendblok tussen 4 en 7 uur. Ruim een jaar later werd Moyles gepromoveerd tot middagdeejay.

Op 5 januari 2004 nam Chris Moyles officieel de ochtendshow over op BBC Radio 1. En met succes, want Moyles wist het voor elkaar te krijgen om de luistercijfers te laten stijgen. Daarmee maakte de ‘Redder van Radio 1’ een einde aan een lange periode van dalende cijfers. Momenteel luisteren er wekelijks 7,9 miljoen mensen naar de ochtendshow van Moyles.

Ondanks zijn populariteit dreef Moyles zijn bazen van de BBC ook regelmatig tot wanhoop met zijn controverses. Zo slingerde hij het F-woord de ether in, schilderde hij een ringtone die hij niet leuk vond af als ‘gay’, nam hij Will Young op de hak met een parodie, stak hij de draak met Auschwitz en werd hij door mediawaakhond Ofcom op de vingers getikt wegens grof taalgebruik. Mede hierdoor ontstonden eerder dit jaar de geruchten dat Radio 1 van hem af wilde.

De geruchten waren echter niet waar, want inmiddels heeft Moyles zijn contract met BBC Radio 1 al weer twee keer verlengd. Dit zorgde ervoor dat de deejay in september 2009 een nieuw record vestigde: Hij is nu officieel de langstzittende ochtenddeejay van BBC Radio 1. Moyles versloeg hiermee Tony Blackburn, de allereerste ochtenddeejay van BBC Radio 1, die het 2072 dagen volhield. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen