Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Commerciële radio gaat digitaal

DAB

De commerciële landelijke radiostations hebben vrijdag gezamenlijk de overeenkomst getekend met netwerk provider Broadcast Partners. Vanaf 1 september 2013 gaan 538, Q Music, Skyradio, SlamFM, Radio Veronica, 100%NL, Sublime FM en BNR Nieuwsradio volledig digitaal in Nederland. Naast ontvangst op FM starten de zenders gezamenlijk met de digitalisering van de ether.

Later dit jaar wordt gestart met de uitrol van het DAB-netwerk. Op 1 september zal de multiplex van de commerciële radiostations al landelijk dekkend zijn. Volgens de vergunning dienen de omroepen op 1 september een dekking te hebben van 40%, maar dit zal dus vele malen groter zijn. Eerder lieten de commerciële zenders al weten de schouders te zetten onder DAB+. Uitgezonden gaat worden op kanaal 11C.

Met DAB+ ontvangers kunnen luisteraars naast de commerciële landelijke radiostations ook nieuwe zenders gaan ontvangen. Voor de ontvangst van digitale radio via DAB+ moeten luisteraars wel andere ontvangers kopen.

Jan-Willem Brüggenwirth, voorzitter Vereniging van Commerciële Radio: “Digitalisering doet wereldwijd zijn intrede en het is een logische stap ook de ontvangst van radiostations in de ether te digitaliseren. De commerciële landelijke radiostations gaan nauw samenwerken met de publieke radiozenders. Voor luisteraars straks meer keuze en gemak”.

KPN Broadcast beheert het landelijke netwerk voor Digital Audio Broadcasting (DAB) van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO). [Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen