Kies je favoriete radiostation

Dossiers

‘Ook regionale stations willen snel starten met DAB+’

DAB

Als het aan de regionale publieke omroepen ligt, dan starten ook zij samen met de commerciële regionale stations met uitzenden in DAB+. Dit meldt Tijmen Brugman, beleidsmedewerker bij ROOS, dat de belangen van de 13 publieke regionale omroepen vertegenwoordigt, via Twitter.

‘Ook regionale stations willen snel starten met DAB+’ Afgelopen vrijdag maakten de landelijke commerciële radiostations bekend dat zij op 1 september van dit jaar landelijk te ontvangen zijn in DAB+. Daarmee tonen de stations zich behoorlijk ambitieus, want volgens hun licentie hoeven ze dan pas 40% dekking te hebben.

Maar ook bij verschillende regionale omroepen gaan er stemmen op om snel te starten met uitzenden in DAB+. Zij dienen op 1 september 2015 80% dekking te hebben. Een aantal partijen, waaronder de regionale publieke omroepen, wil het liefst gelijk opgaan met de landelijke radiostations.

Voordat het zover is, dient er nog een hoop werk verzet te worden. Op dit moment praten de regionale stations en de middengolfstations over de invulling van het zogenaamde bovenregionale kavel. In tegenstelling tot de landelijke stations dienen de regionale commerciële en publieke stations de multiplexen samen in de lucht te brengen. Daarnaast moet nog bepaald worden welke zenderexploitanten deze multiplexen in de lucht mogen brengen.

Lokaal
Lokale omroepen zullen vooralsnog niet gaan uitzenden via DAB. De vraag is of dit ook ooit gaat gebeuren. In 2009 is er een vergunning gegeven aan Call Max voor 117 lokale multiplexen. Deze zijn echter gesitueerd in de L-band, terwijl de landelijke en regionale stations op Band III gaan uitzenden.

Het nadeel van de L-band is dat de frequenties zo hoog zijn, dat doordringbaarheid in gebouwen zeer moeilijk is. Daarnaast kunnen veel DAB+ontvangers de L-band niet ontvangen. Call Max heeft zijn licentie in 2012 teruggegeven aan de overheid.

Naast Call Max heeft Mobiele Televisie Nederland in 2009 eveneens een licentie gekregen. Het betreft hier een aantal regionale multiplexen op band III met landelijke dekking. MTVNL was van plan om via deze frequenties mobiele televisie aan te bieden.

De uitrol van het netwerk van MTVNL is niet verder gekomen dan de Randstad, Eindhoven en Maastricht. Inmiddels is het netwerk al weer enige tijd uit de lucht. De licentie van MTVNL loopt in 2014 af en geruchten gaan dat ook zij deze terug gaan geven aan de overheid. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen