Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Eerste verkoopcijfers DAB-radio’s Duitsland bekend

DAB

In Duitsland zijn de eerste verkoopresultaten van DAB-ontvangers bekend. In 2012 gingen er 350.000 exemplaren over de toonbank. Het totale aantal verkochte DAB-radio’s licht echter hoger, want de verkoopcijfers bevatten alleen gegevens van (reguliere) winkels. Gegevens van webshows zijn niet meegerekend.

Eerste verkoopcijfers DAB-radio’s Duitsland bekend Sinds augustus 2011 heeft Duitsland landelijke radio via DAB. Inmiddels is de landelijke multiplex, waarop onder meer Radio Bob, Sunshine Live, Deutschlandfunk, Kiss FM, Klassik Radio en 90Elf uitzenden, in bijna alle grote steden te ontvangen. Daarnaast is er in elke deelstaat één of meerdere regionale multiplex in de lucht met daarop regionale stations. In Beieren zijn zelfs al lokale multiplexen in de lucht.

Onduidelijk is echter nog of DAB ook daadwerkelijk aanslaat in Duitsland. Weliswaar heeft er al luisteronderzoek plaatsgevonden in Beieren, maar officiële verkoopcijfers zijn nog niet bekendgemaakt.

Inmiddels zijn wel de eerste verkoopsresultaten bekend. Tegenover Satellifax verklaart een woordvoeder van de branchevereniging voor consumentenelektronica GFU dat er in 2012 350.000 DAB-radio’s verkocht zijn. Dit zijn er meer dan verwacht, want geschat werd dat dit aantal 250.000 zou liggen. Met name de laatste maanden van 2012 zou de verkoop van DAB-ontvangers een stijgende lijn vertonen.

Het werkelijke aantal verkochte ontvangers in Duitsland ligt echter hoger, want de cijfers van GFU bevatten alleen verkoopgegevens van reguliere winkels. Cijfers van webwinkels, die steeds populairder worden, zijn niet meegerekend. De christelijke zender ERF Plus claimt bijvoorbeeld via internet het afgelopen jaar duizenden ontvangers verkocht te hebben.

Regiocast, eigenaar van Radio Bob, Sunshine Live en 90elf, zegt ‘niet ontevreden’ te zijn over de eerste verkoopresultaten. Het bedrijf houdt dan ook vast aan de huidige strategie van DAB en blijft daarom hierop uitzenden.

De radiostations die via de landelijke multiplex uitzenden hebben allemaal een clausule in hun contract met zenderexploitant Media Broadcast staan, waardoor ze eind 2013 kunnen beslissen of ze doorgaan of stoppen met uitzenden via DAB. Vooralsnog zijn er geen concrete berichten dat er stations willen stoppen.

Alleen van Lounge FM zijn er berichten dat het station in financiële problemen zit, maar vooralsnog zendt het station nog steeds uit via DAB.

In Zwitserland werden in 2012 ruim 250.000 DAB-ontvangers verkocht, waardoor de teller nu op 1,15 miljoen staat. In juli werd hier de magische grens van één miljoen verkochte ontvangers doorbroken. In Australië werd de mijlpaal van één miljoen verkochte DAB-radio’s in september bereikt. Zowel in Zwitserland als in Australië werd in 2009 gestart met uitzenden in DAB+. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen