Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Frankrijk: Overeenkomst voor 14 van 19 netten digitale etherradio

DAB

In Frankrijk is de uitrol van digitale etherradio weer een stapje dichterbij. Voor 14 van de 19 multiplexen is een overeenkomst bereikt over de exploitatie. Grote afwezige is echter de eerste multiplex in Parijs waarop onder andere Skyrock, MFM Radio, Oüi FM en Radio FG zouden gaan uitzenden. Door tegenwerking van Sud Radio is een akkoord mislukt, zo meldt RadioActu.

Frankrijk: Overeenkomst voor 14 van 19 netten digitale etherradio Mediaregulator CSA gaf in januari 173 licenties uit voor digitale etherradio in Parijs, Marseille en Nice. Het betreft hier zeven miltiplexen voor Parijs (kanaal 9A, 9B, 11A t/m 11D en 12A), zes multiplexen voor Marseille (7A t/m 7D, 8A en 8B) en eveneens zes multiplexen voor Nice (o.a. 9A t/m 9D en 11B). Het aantal radiostations per multiplex varieert van negen tot twaalf. 

De radiostations hadden tot 15 maart de tijd om te onderhandelen over de gezamenlijke exploitatie van hun miltiplexen. Voor 14 van de 19 multiplexen is een overeenkomst bereikt, waardoor de uitzendingen in het tweede kwartaal van dit jaar kunnen starten.

Een multiplex waarvoor geen overeenkomst is bereikt is de grootste multiplex voor Parijs. Op deze multiplex, die grofweg het gebied rond Parijs tussen Beauvais en Chartres dekt, zouden Skyrock, MFM Radio, Oüi FM, Radio FG, Sud Radio, TSF Jazz, Radio Nova, Jazz Radio en Radio Notre-Dame gaan uitzenden.

Voor de exploitatie van deze multiplex was een nieuwe BV genaamd RadioMux opgericht. Acht van de radiostations die via deze multiplex wilden gaan uitzenden lagen op één lijn over de te voeren strategie. Sud Radio daarentegen was het niet eens met de gang van zaken en zette daarom de hakken in het zand.

Het gevolg is dat de radiostations geen overeenkomst hebben weten te bereiken over de exploitatie van de multiplex. Hierdoor zal de CSA een nieuwe inschrijvingsronde starten, waarna het proces weer opnieuw zal starten.

Wat de exacte reden voor de starre houding is, is niet helemaal bekend. Geruchten gaat dat dit met een eventuele verkoop van Sud Radio te maken heeft. Al jaren zit het radiostation in financiële problemen. In 2011 was de verbazing dan ook groot toen Sud Radio alsnog een FM-frequentie in Parijs kreeg toegewezen gekregen. Op dit moment zou er onderhandeld worden met diverse partijen over een overname van het station.

Voor de tweede multiplex voor Parijs is wel een overeenkomst gesloten. De negen radiostations die via deze multiplex gaan uitzenden hebben democratisch een akkoord weten te bereiken over de exploitatie. Via de tweede multiplex gaan onder meer Voltage, Chante France, Evasion, Euronews Radio, Goom Radio en FG Chic uitzenden. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen