Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Australië: Ruim 1,25 miljoen DAB+ontvangers verkocht

DAB

In Australië stijgt het aantal verkochte DAB+ontvangers gestaag. Inmiddels zijn er al ruim 1,25 miljoen over de toonbank gegaan, zo blijkt uit cijfers van Commercial Radio Australia. Het eerste kwartaal van dit jaar werden er 94.000 exemplaren verkocht.

Australië: Ruim 1,25 miljoen DAB+ontvangers verkocht In mei 2009 zijn de commerciële radiostations in Sydney, Brisbane, Melbourne, Perth en Adelaide officieel gestart met uitzenden in DAB+. In juli van dat jaar volgden ook de publieke omroep ABC en de multiculturele omroep SBS met hun stations. Doordat het grootste deel van de bevolking in en om de grote steden woont, kan nu ruim 55% van de inwoners van Australië DAB+ ontvangen.

Het eerste jaar keek de luisteraar de kat uit de boom en werden er nauwelijks DAB+ontvangers verkocht. De afgelopen jaren is de verkoop echter flink op gang gekomen. Vorig jaar werd de magische grens van één miljoen verkochte ontvangers doorbroken. Inmiddels staat de teller al op ruim 1,25 miljoen verkochte DAB+radio’s.

Het afgelopen kwartaal werden er 94.000 DAB+ontvangers verkocht. Dit is overigens minder dan het laatste kwartaal van 2012, toen er ruim 153.000 ontvangers de winkel verlieten. Veel mensen gaven toen een DAB+radio cadeau voor kerst.

Om DAB+ tot een succes te maken hebben de radiostations en de Australische overheid de handen ineen geslagen. Zo kregen de radiostations garanties waardoor het investeren in DAB erg interessant werd.

Net als in Nederland is ook DAB-capaciteit in Australië gebonden aan FM- en AM-licenties. Elk radiostation heeft 128 kbps aan capaciteit gekregen. Deze mogen ze vrij invullen. De overheid legt geen restricties op qua formats en ook zijn digitale stations vrijgesteld van het verplichte percentage van 25% aan muziek uit het land ‘from down under’. Ook heeft de overheid dat er zes jaar lang geen DAB capaciteit wordt vergeven aan nieuwe partijen.

Maar de overheid eist ook wat terug van de radiostations. Zo zijn de stations verplicht om de toegewezen DAB-capaciteit te gebruiken. Doen zij dit niet, dan raken ze deze capaciteit kwijt. Doordat er de afgelopen jaren nauwelijks nieuwe FM- en AM-licenties verdeeld zijn, is DAB+ een interessante manier voor bestaande partijen om uit te kunnen breiden via de ether.

Het aantal radiostations per stad verschilt momenteel. Zo zijn er in Melbourne en Sydney elk 42 stations in DAB+ te ontvangen, terwijl dit er in Brisbane 37 zijn. Naast de reguliere stations die al via FM en AM te ontvangen zijn, zijn er in elke stad diverse digitale themakanalen te ontvangen. Dit zijn onder meer Radar Radio, Buddha, Koffee, Novanation, Chemist Warehouse Remix, Stardust, The Buckle en Loveland.

Doordat de radiostations zelf mogen weten hoe ze hun DAB-capaciteit invullen, varieert de bandbreedte waarmee de stations uitzenden. Zo heeft Nova 96 9 in Sydney ervoor gekozen om slechts één themakanaal (Novanation) mee te zenden, waardoor beide stations 64 kbps ter beschikking hebben. Mix 106.5 heeft er daarentegen voor gekozen om twee extra stations mee te zenden. Hierdoor zendt Mix 106.5 zelf met 48 kbps uit, terwijl themakanelen Mix 80’s en Mix 90’s met respectievelijk 40 kbps en 32 kbps uitzenden. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen