Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Vooralsnog geen tweede landelijke DAB-net in Duitsland

DAB

Duitsland krijgt vooralsnog geen tweede landelijke net voor Digital Audio Broadcasting (DAB). Oorspronkelijk waren er plannen om begin dit jaar met een uitrol hiervan te beginnen, maar plannen hiervoor zijn in de ijskast geparkeerd. Mogelijk komt er wel een net dat alleen in en om de grote steden te ontvangen is.

Vooralsnog geen tweede landelijke DAB-net in Duitsland In mei 2012 werd bekend dat begin 2013 gestart zou worden met de uitrol van een tweede landelijke multiplex voor DAB. Hierop zouden uitsluitend commerciële partijen gaan uitzenden. Dit in tegenstelling tot de eerste landelijke multiplex, waarop zowel publieke als commerciële stations uitzenden.

Maar nog altijd is de tweede multiplex in geen velden of wegen te bekennen. Nu blijken de plannen voor een tweede multiplex in de ijskast geparkeerd te zijn. Tegenover Teltarif verklaart Helmut Bauer, voormalig directeur van Digitalradio Deutschland: “De plannen voor een tweede multiplex zoals die er waren zijn inmiddels verouderd. Er zijn inmiddels plannen van andere partijen waarbij ik niet betrokken ben. Maar mochten ze van de grond komen, dan zal ik dat ondersteunen."

Wat deze plannen precies inhouden wil Bauer niet zeggen. Gespeculeerd wordt over een grootstedelijk net, waarbij dus alleen ontvangst komt in en om de grote steden. Met een beperkt aantal zenders kan dan alsnog 50% van de Duitse bevolking bereikt worden. Uit onderzoek blijkt namelijk dat bij radiostations vooral interesse bestaat voor DAB-capaciteit in dichtbevolkte gebieden. Hierdoor blijven de kosten voor radiostations laag, waardoor investeren in DAB aantrekkelijker wordt.

Sinds 1 augustus 2011 heeft Duitsland landelijke radio via DAB. Inmiddels zijn 14 publieke en commerciële radiostations, samen met een aantal themakanalen, in bijna alle grote steden te ontvangen. Uitgezonden wordt op kanaal 5C. Aanvankelijk ging het net via 27 zenders van start. Inmiddels is het netwerk al uitgebreid naar 49 zenders. De komende maanden worden nog eens vier zenders aangezet, waardoor de landelijke multiplex via 53 zenders te ontvangen zal zijn en kan ruim 70% van de Duitse bevolking de multiplex ontvangen. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen