Kies je favoriete radiostation

Dossiers

DAB-net landelijke commerciële radio komend weekend in de lucht

DAB

De landelijke commerciële radiostations zijn zeer waarschijnlijk vanaf aankomend weekend ook via DAB+ te ontvangen. Zenderexploitant Broadcast Partners schakelt dan een groot aantal zenders van het DAB-net van de commerciële radiostations in. Hierdoor zijn commerciële stations als 538, Sky Radio, Q-music en 100%NL in het grootste deel van het land digitaal via de ether te ontvangen.

Woensdagmiddag werd er al druk getest door Broadcast Partners. De zender in Hilversum werd enige uren ingeschakeld, waardoor 538, Slam FM, Q-music, 100% NL, BNR Nieuwsradio en Radio 10 Gold al tijdelijk via DAB+ te ontvangen waren in Midden-Nederland. De testuitzendingen waren tot voorbij Amsterdam te ontvangen.

Als alles volgens planning loopt, worden aankomend weekend vrijwel alle zenders voor het landelijke DAB-net ingeschakeld, waardoor de commerciële stations in het grootste deel van het land digitaal via de ether te ontvangen zijn. De uitzendingen zijn te ontvangen op kanaal 11C. Naast 538, Slam FM, Q-music, 100ProcentNL, BNR Nieuwsradio en Radio 10 Gold worden dan ook Sublime FM, Sky Radio en Radio Veronica toegevoegd. Binnenkort wordt het aanbod verder uitgebreid met onder meer Radio Maria.

De komende weken worden ook de laatste zenders in gebruik genomen. Het is de bedoeling dat oer uiterlijk 1 september landelijke dekking buitenshuis is bereikt.

Om de digitale uitzendingen van de radiostations te kunnen ontvangen is wel een speciale radio nodig. Deze DAB+ontvangers zijn momenteel al vanaf ongeveer 40 euro via internet verkrijgbaar. Het is de bedoeling dat deze ontvangers later dit jaar ook in de winkels verkrijgbaar zijn.

Komend najaar start ook een uitgebreide gezamenlijke campagne van de landelijke publieke en commerciële radiostations om DAB+ onder de aandacht van de consument te krijgen. Momenteel is deze campagne met bijbehorende huisstijl nog in ontwikkeling.

Naast de landelijke commerciële stations zijn binnenkort misschien ook de landelijke publieke stations landelijk via DAB te ontvangen. Binnen de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) zijn er plannen om Radio 5 al in 2015, twee jaar eerder dan gepland, van de middengolf te halen. Het geld dat hierdoor bespaard wordt kan dan nog dit jaar ingezet worden om het DAB-net uit te bouwen. In september schakelen de publieke radiostations in ieder geval al om van DAB (MP2) in DAB+, waardoor dezelfde techniek wordt gebruikt als de commerciële stations. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen