Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Landelijke commerciële radiostations nu ook via DAB+

DAB

Landelijke commerciële stations als 538, BNR, 100% NL en Q-music zijn nu in een groot deel van het land ook digitaal via de ether te ontvangen. Vrijdagavond heeft zenderexploitant Broadcast Partners een groot aantal zenders van het DAB-net ingeschakeld. De uitzendingen zijn met een speciale DAB+ontvanger te beluisteren op kanaal 11C.

Afgelopen donderdag meldde Radio.NL al dat dit weekend het DAB-net van de commerciële stations in gebruik genomen zou worden. Vrijdagavond om 18 uur is gestart met het gefaseerd inschakelen en synchroniseren van de zenders in het land. Het synchroniseren is noodzakelijk omdat in het hele land op hetzelfde kanaal (frequentie) wordt uitgezonden.

Momenteel zijn 538, Slam FM, Radio 10 Gold, Q-music, 100% NL en BNR Nieuwsradio te ontvangen via DAB+. De uitzendingen zijn te ontvangen op kanaal 11C. Sky Radio, Radio Veronica, Sublime FM en Radio Maria ontbreken momenteel nog, maar zullen spoedig aan het aanbod worden toegevoegd. Aan verdere uitbreiding van het aanbod wordt gewerkt.

Doordat een groot aantal zenders zijn aangezet, is ontvangst in grote delen van het land al mogelijk. De komende maanden wordt er verder gewerkt aan het netwerk en worden onder meer de zenders op de Waddeneilanden in gebruik genomen, zo laat Broadcast Partners weten aan Radio.NL. Het is de bedoeling dat er uiterlijk 1 september landelijke dekking buitenshuis is bereikt.

De landelijke publieke radiostations zenden momenteel nog uit in de oude DAB (MP2) standaard. Op 1 september schakelen ook deze stations om naar DAB+. Daarnaast wordt binnenkort een besluit genomen of ook het DAB-net van de publieken nog dit jaar naar landelijke dekking wordt uitgebreid.

Om de digitale uitzendingen van de radiostations te kunnen ontvangen is wel een speciale radio nodig. Deze DAB+ontvangers zijn momenteel al vanaf ongeveer 40 euro via internet verkrijgbaar. Het is de bedoeling dat deze ontvangers later dit jaar ook in de winkels verkrijgbaar zijn.

DAB+ voor al je favoriete zenders en meer…
Komend najaar start ook een uitgebreide gezamenlijke campagne van de landelijke publieke en commerciële radiostations om DAB+ onder de aandacht van de consument te krijgen. Binnenkort gaat er ook een website online waarop consumenten en elektronicawinkels meer info kunnen vinden over DAB+.

Ook is het de bedoeling dat er een speciaal evenement komt om DAB+ officieel te lanceren. Hieraan zullen nagenoeg alle radiostations die uitzenden via DAB+ aan deelnemen. Te denken valt bijvoorbeeld aan een gezamenlijke uitzending vanaf de straat.

Natuurlijk gaan radiostations DAB+ontvangers ook weggeven aan luisteraars. Ook komen er acties waarbij consumenten DAB+ontvangers met korting kunnen komen.

Onderzoek
Het Radio Advies Bureau doet momenteel onderzoek naar de behoefte van de consument ten aanzien van digitale radio. Meedoen aan het onderzoek van via dab-radio.nl [RS/Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen