Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Nog meer radiostations via DAB+ in Berlijn

DAB

Het aantal radiostations dat in Berlijn via DAB+ uitzendt is de afgelopen maand flink uitgebreid. Maar liefst vier nieuwe stations zijn aan het aanbod toegevoegd. Geen van de nieuwe stations is in de Duitse hoofdstad via FM te ontvangen. In totaal zijn in Berlijn nu 38 stations digitaal via de ether te ontvangen.

Nog meer radiostations via DAB+ in BerlijnStar*Sat Radio
Begin juni werd het aanbod in Berlijn op kanaal 7B al uitbereid met Star*Sat Radio. 25 Jaar geleden was Star*Sat Radio het allereerste satelliet- en kabelradiostation van Duitsland. In 2001 werd de stekker uit de zender getrokken.

Radio B2, een lokale zender in Berlijn die overwegend Duitstalige popmuziek uitzendt, heeft Star*Sat Radio weer nieuw leven ingeblazen. Met een mix van actuele hits en popklassiekers uit de jaren ’80 zendt Star*Sat Radio nu digitaal uit via de ether. Het is inmiddels al de derde zender van Radio B2 via DAB+. Eerder startte het station al met Radio Gold

Mega Radio
Deze week zijn er maar liefst drie nieuwe stations aan het aanbod toegevoegd. Als eerste ging eindelijk Mega Radio van start in de Duitse hoofdstad. De komst van de popzender uit Beieren werd al eind vorig jaar aangekondigd, maar om onduidelijke redenen werd de start via DAB+ in Berlijn steeds uitgesteld.

Deluxe Music
Daarnaast is nu ook Deluxe Music via DAB+ te ontvangen in Berlijn. Het gaat hier om de audiostream van de gelijknamige televisiezender die in delen van Duitsland via de kabel te ontvangen is, alsmede via satelliet. In het verleden van Deluxe Music ook al via DAB in de regio München te ontvangen. Deluxe Music brengt een mix van pophits, smooth jazz, neo soul en Engelse rock. Op de playlist staan onder andere Jamiroquai, Robbie Williams, Tears for fears en Blur.

ERF Pop
Tenslotte is ook ERF Pop gestart met uitzenden via DAB+ in Berlijn. Deze christelijke popzender wisselt gospelpop af met ‘familievriendelijke’ muziek van onder andere songfestivalwinnares Emmelie de Forest, de Backstreet Boys, Ronan Keating en The Script. ERF Pop is een zusterstation van ERF Plus, dat al via de landelijke DAB-multiplex in Duitsland te ontvangen is.

Landelijke multiplex via 51 zenders
Ook met de landelijke multiplex op kanaal 5C wordt nog flink aan de weg getimmerd. Deze maand zijn er twee nieuwe zenders in gebruik genomen. Dit zijn Gelnhausen in Hessen, ter verbetering van de ontvangst langs de A66 tussen Fulda en Frankfurt, en het Beierse Wendelstein ten zuiden van Neurenberg.

De komende maanden worden nog twee nieuwe zenders aangezet. Eerder deze maand werd bekend dat de uitrol van het landelijke DAB-net minder snel gaat dan was gepland. Oorspronkelijk zou het net al in 2015 landelijke dekkend zijn, maar nu wordt dit op zijn vroegst pas 2016. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen