Kies je favoriete radiostation

Dossiers

VK: Jazz FM stopt mogelijk via DAB

DAB

Radiozender Jazz FM stopt mogelijk eind dit jaar met uitzenden via DAB in het Verenigd Koninkrijk. Momenteel zendt het station uit via de landelijke multiplex voor commerciële radio van Digital One, maar eind dit jaar loopt het contract af. Digital One is inmiddels al op zoek naar een vervangend Jazzstation.

Sinds maart 2011 is Jazz FM landelijk via DAB te ontvangen in het Verenigd Koninkrijk. De zender verhuisde van een aantal regionale multiplexen naar de landelijke multiplex van Digital One.

Zoals de naam al doet vermoeden brengt Jazz FM een mix van jazz, soul en blues. Van ‘s ochtends vroeg tot ’s avonds laat zijn er gepresenteerde programma’s te horen. Elk uur is er een nieuwsbulletin te horen, terwijl tijdens de spits ook verkeersinformatie wordt uitgezonden. Wekelijks trekt het station 604.000 luisteraars, wat goed is voor een marktaandeel van 0,3%.

In tegenstelling tot de naam doet vermoeden zendt Jazz FM niet op FM uit, maar alleen via DAB, internet, digitale kabel en satelliet. Maar aan de ontvangst via DAB komt mogelijk een einde. Het contract tussen Jazz FM en Digital One voor doorgifte via de landelijke multiplex loopt eind van het jaar af en vooralsnog zijn er geen signalen dat het contract verlengd gaat worden.

Digital One is zelfs al begonnen met de zoektocht naar een vervanger voor Jazz FM. Op zijn website nodigt de exploitant van de landelijke multiplex partijen die een jazz, blues en/of soulstation willen uitzenden via het landelijke DAB-net. Het gaat om een contract van 10 jaar.

Beschikbaar is een capaciteit van 64 kbps (mono/MP2). Dit is dezelfde bandbreedte als waar Jazz FM nu mee uitzendt. De multiplex van Digital One is in het grootste gedeelte van Schotland, Engeland en Wales te ontvangen. Vanaf komend najaar is de multiplex ook in Noord-Ierland te ontvangen.

Mogelijk is de zoektocht naar nieuwe partijen een strategie van Digital One om Jazz FM toch enigszins te prikkelen om het contract te verlengen. Mocht deze verlenging er niet komen, dan verdwijnt Jazz FM vrijwel zeker van DAB, hetgeen voor een flinke afname van luisterars gaat zorgen. Onder digitaal radio luisteren neemt DAB verreweg de grootste plaats in.

Een wissel naar lokale DAB-netten lijkt niet voor de hand liggend, aangezien deze multiplexen, vooral in de grote steden, propvol zitten. Daarnaast staken de meeste regionale DAB-netten binnenkort hun uitzendingen. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen