Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Duitsland: Bundesligavoetbal alsnog via DAB+

DAB

De wedstrijden van de eerste en tweede Bundesliga zijn in Duitsland toch landelijk via DAB+ te ontvangen. Sport1 FM, die er eerder dit jaar met de uitzendrechten vandoor ging, heeft hiervoor een overeenkomst gesloten met de hitzender Energy, die via de landelijke multiplex op kanaal 5C uitzendt.

In maart werd bekend dat de voetbalzender 90Elf de uitzendrechten voor de eerste en tweede Bundesliga kwijtraakte. De Deutsche Fußball Liga (DFL) heeft de rechten voor de komende vier seizoenen verkocht aan Sport 1.  En dat was een flinke tegenvaller voor DAB+, want 90Elf was één van de belangrijkste publiekstrekkers voor digitale etherradio.

Elk weekend waren via maar liefst zes kanalen alle voetbalwedstrijden van de eerste en tweede Bundesliga live te volgen op 90Elf. Maar vanwege het verliezen van de uitzendrechten besloot eigenaar Regiocast de stekker uit 90Elf te trekken. Op de plek van 90Elf is nu non-stop muziek te horen. Regiocast is zich nog steeds aan het beraden over een gepaste invulling van de capaciteit.

Ondertussen is Sport 1 druk bezig met het opzetten van een nieuw radiostation: Sport1 FM. Op vrijdag 19 juli gaat de zender officieel van start. Naast voetbal gaat de zender ook andere sporten als  handbal en basketbal uitzenden.

Aanvankelijk was het de bedoeling dat Sport1 FM alleen via internet zou gaan uitzenden, maar enkele weken geleden ontstonden de geruchten dat Sport1 ook wel interesse zou hebben om uit te gaan zenden via DAB+. Het grote probleem was echter dat de landelijke multiplex momenteel vol zit. Het verwerven van capaciteit op diverse regionale multiplexen zou zeer tijdrovend zijn, omdat de zender dan afhankelijk is van verschillende regionale mediaraden.

Afgelopen vrijdag werd bekend dat wedstrijden van de eerste en tweede Bundesliga toch landelijk via DAB+ te beluisteren zijn. Sport1 FM heeft hiervoor een overeenkomst gesloten met Energy. Als er gevoetbald wordt in de Bundesliga, dan maakt de zwarte panter tijdelijk plaats voor Sport1 FM.

Vaste uitzendtijden van Sport1 FM via DAB+ zijn vrijdagavond tussen 18.15 en 23 uur, zaterdag tussen 12.45 en 20.30 uur, zondag tussen 13 en 19.30 uur en maandagavond tussen 20 en 22.15 uur.

Ondanks dat Sport1 FM het voetbal alsnog via DAB+ gaat uitzenden, zullen de voetbalfans niet zo goed bediend worden als bij 90Elf. Bij laatstgenoemde waren alle wedstrijden via meerdere kanalen te volgen.

Maar omdat Sport1 FM maar plats heeft voor één kanaal, zal er een zogenaamde ‘Konferenz’ uitgezonden gaan worden. Dat houdt in dat er steeds geschakeld wordt tussen de verschillende wedstrijden, zoals de regionale publieke stations in Duitsland al jaren doen. Alle wedstrijden in zijn geheel zijn wel via Sport1 FM op internet te volgen. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen