Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Familie FM

Columns

De FM-familie in Nederland is naar mijn mening nog steeds niet compleet. We hebben nog steeds ruimte voor goede nieuwe radiostations, want er zijn nog wat gaatjes in de markt te dichten. Nou ben ik bepaald niet de enige die dat ziet, dus wordt er op de achtergrond al met man en macht gewerkt om die gaatjes ook te vullen met hoogwaardige radiostations die moeten gaan voorzien in een behoefte bij het luisterpubliek.

Over het algemeen ben ik niet iemand die zich teveel laat leiden door geruchten, maar het verhaal dat mij deze week, uiteraard uit zeer betrouwbare bron, ter ore kwam, klinkt voor mij dermate aannemelijk dat ik het erop waag er in deze column enige woorden aan te wijden. Ik zie nog twee duidelijk aanwezige gaten in de markt op het gebied van de radio in Nederland. En een daarvan zou best wel eens op korte termijn kunnen worden gedicht.

Wat ik niet bedoel, is een commerciele nieuwszender op de FM. Ik herinner me dat Jeroen Soer, ooit presentator voor Tros Radio 3 en vervolgens directeur van het toen net nieuwe Radio 10, plannen had voor zo'n zender. Maar voor zover ik kan overzien, zijn noch zijn plannen noch die van welke andere initiatiefnemer ook, tot op heden gerealiseerd. Daar zal vast achter de schermen wel aan gewerkt worden, maar het is er in elk geval nog niet.

Het gat dat ik wel bedoel, is een echte "familiezender". Een soort Tros, maar dan anders. Zoiets als Radio Nationaal, maar dan anders. Vergelijkbaar met het oude Holland FM, maar dan weer net niet. Eh, begrijpt u? Een zender met aandacht voor die muziek waarvoor best een grote doelgroep bestaat, maar die bij de meeste commerciele zenders niet aan bod komt. En dat hoeft dan niet per definitie Nederlandse muziek te zijn. Dat kan eigenlijk van alles zijn.

Zo'n zender hebben we al in Radio 2? Hmmm, ja... Maar Radio 2 is een publieke omroep en zit gebonden aan teveel zendgemachtigden en teveel regeltjes om echt goed te kunnen inspelen op de behoeften, denk ik. Radio 2 doet het bepaald niet slecht hoor. In tegendeel, ze hebben een heel acceptabel marktaandeel veroverd en zijn eigenlijk best een aangename zender om naar te luisteren. En toch luister in er bijna nooit naar. Geen idee waarom eigenlijk, kennelijk is er toch iets dat me tegenhoudt.

Misschien is dat "iets" wel de aanwezige kans iets te horen dat ik niet leuk vind. Okee, toegegeven, die kans is bij elke zender aanwezig. Maar bij de ene zender is die kans groter dan bij de andere. Gewoon een kwestie van persoonlijke voorkeuren en u weet, over smaak... Precies! Maar zoals ik al zei, de zender die misschien wel tot mijn persoonlijke favorieten zou kunnen gaan behoren, schijnt in voorbereiding te zijn. En het verraste me ergens wel te horen wie er met die zender bezig is.

Ik doe er, zeker gezien de recente ontwikkelingen op deze website, bepaald geen goed aan de naam van de betreffende omroepbaas te noemen, aangezien ik de geruchten niet met feiten kan onderbouwen. Maar het schijnt dat de man, die zich intensief bezighoudt met "Jong Nederland", intussen bouwt aan een zender die totaal haaks staat op wat hij nu doet. En dat is natuurlijk wel opvallend. Onduidelijk is of die zender er ooit zal komen, immers, er moet eerst een frequentie worden gekocht.

En hoorden wij niet zeer recent dat een van de bekendste televisieproducenten van Nederland geld wil steken in een radioproject? Het zou mij niets verbazen als deze twee verhalen veel met elkaar te maken hebben. En het zou me dus ook niets verbazen dat die zender er dan uiteindelijk ook wel komt. Twee mannen wiens hart al jaren is gestolen door het medium radio en wiens bankrekening ongetwijfeld voldoende cijfers voor de komma bevat, moeten het toch voor elkaar kunnen krijgen samen iets moois van de grond te tillen?

Okee, okee... Dit zijn slechts speculaties. Maar de heren kunnen zich verzekeren van het feit dat ze er aan mij in elk geval te zijner tijd een luisteraar bij hebben. Als het station althans inderdaad de familiezender wordt die ik voor ogen heb. Maar wellicht ga ik dan nog een stapje verder en ligt mijn sollicitatie voor deelname in het project dan weldra op de mat. Ach, ik mag toch ook eindelijk wel eens het werk gaan doen waarvan ik zo hou?

Raimond Bos
presentator@hotmail.com

Gerelateerde Artikelen