Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Het Falcon syndroom

Columns

Ik ben laatst even naar de site van 538 Webstation gesurft. En ik kan het iedereen aanraden, je licht namelijk dubbel van het lachen. Je valt van je stoel af, rolt over de grond en komt uiteindelijk met betraande ogen en pijn in je buik weer bij je positieven.
Waarom? Nou, omdat er een aantal mensen DJ speelt.

Op zich niets mis mee, en dat ze nog niet zo goed zijn als Stenders, dat is begrijpelijk. Maar waar ik zo om moet lachen, is dat sommigen duidelijk denken dat ze goed zijn.

Ik noem dat het falcon Syndroom. Wat dat is? Dat leg ik even uit.
Falcon FM is een lokaal radiostation in Valkenburg, Zuid-Limburg. Dit station profileert zich een beetje als de nummer 1 van de regio. Nu luisterde ik laatst even naar dit station, en ik zal nu even kort de formule van het desbetreffende radioprogramma uitleggen.

Neem een tenenkrommend slechte soundprocessing, echt eentje waarbij je gaat nakijken of je radio nog wel goed is (maar door even naar het volgende station te zappen kom je erachter dat je tuner nog in orde is). Echt rampzalig om aan te horen. Meng dit met een flinke scheut inconsistente muziekkeuze, en breng de mix een beetje meer op smaak met een pakket jingles die de moeite van het maken niet waard zijn.

Voeg daarbij een DJ die denkt dat 'ie al lang bij 538 had moeten zitten, maar eigenlijk nog niet eens achter een microfoon zou moeten zitten. Combineer dat met een lading arrogantie en je hebt een radioprogramma, of in ieder geval datgene wat ermee door moet gaan.

Een voorbeeld van die arrogantie. Pak een plaat, en schuif het formule van deze achtergrondmuziek duidelijk hoorbaar naar beneden als jij met je stem de ether ingaat. Begin vervolgens Bert van der Veer (ex-programmaleider RTL4) finaal af te zeiken (wat heeft die vent fout gedaan?! Het is toch niet meer dan logisch dat het marktaandeel daalt als de concurrentie heviger wordt?), en laat daarin duidelijk doorschemeren dat JIJ ideaal zult zijn om die plek op te vullen. Zeg hierbij meerdere malen extreem overdreven dat je jezelf niet aan wilt prijzen.

En wat krijg je als je dit allemaal combineert? De ideale ethervervuiling. Ik schaam mij gewoon dat dit een Nederlands radioprogramma is, wat moeten de Belgen en de Duitsers hier wel niet van denken als ze toevallig dit station aanzetten als de desbetreffende DJ on air is?

Laten ik even een ding duidelijk maken. Als je bij een lokale omroep zit, doe je dat voor je plezier, en niet om je luisteraars te laten merken hoe goed jij jezelf wel niet vind. Dat is namelijk behoorlijk arrogant, en dat is -zeker in het bovenstaande geval- zwaar misplaatst.

Gelukkig zijn er ook voorbeelden in Nederland van hoe het wel moet. Misschien daarover meer in een volgende column.

Maar nog even terug naar 538 Webstation. Er zijn hier een aantal mensen die dus duidelijk aan het Falcon syndroom lijden. Er zullen er ongetwijfeld ook tussen zitten die dit niet hebben, maar ik kon het gewoon niet langer meer aanhoren. Ik heb alweer genoeg gelachen voor vandaag.

Met vriendelijke groet,
MvD
michiel@radio.nl

Gerelateerde Artikelen