Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Dames in de ether

Columns

Sinds enige tijd is op zaterdag en zondag bij Radio 10FM het stemgeluid van Elles Innemee te horen. En dan ook meteen vrij uitgebreid, want waar anderen er soms vijf dagen over doen om tien uur radio de ether in te slingeren, klaar Elles deze klus in slechts twee dagen. Van 19:00 tot 24:00 uur babbelt ze de grootste hits aller tijden aan elkaar. En dat doet ze zoals je dat van Radio 10FM mag verwachten. Vlot, vrolijk en kort. Voorheen deed ze soortgelijk werk voor Noordzee FM en voor Q - The Beat. Maar nu schijnt ze uiteindelijk op haar plek te zijn beland. Een vrij irritante (dus in opzet geslaagde) promo, vervaardigd door Tom Mulder en Elles zelf, maakt de luisteraars op werkdagen attent op het feit dat het programma er is. En die promo zette me aan het denken.

Het valt op, hoe weinig dames er in Nederland op de radio te horen zijn. De meeste programma's worden gemaakt door mannen. Zeker daar waar het de muziekprogramma's betreft. Maar sowieso voeren mannen volgens mij de boventoon in radioland. Vreemd eigenlijk, want op tv zie ik veel meer vrouwen. Kennelijk zijn er dus voldoende vrouwen met presentatietalent. Of zou het overgrote deel er echt alleen maar staan vanwege het uiterlijk? Hoe dan ook, voor de vrouwen op tv heeft de maker van tv-babes.com zelfs een complete website uit de grond gestampt met behoorlijk hoge kijkcijfers. Als ik de maker zou worden van radio-babes.com zou ik waarschijnlijk sneller klaar zijn met de inhoud. Het aantal kijkers zou misschien wel hoog zijn, omdat veel mensen willen weten wie er schuil gaat achter een bepaalde stem.

Terugdenkend aan de recente geschiedenis van de Nederlandse radio schieten mij slechts enkele namen van vrouwelijke dj's te binnen. Natuurlijk is daar Anne van Egmond, die jarenlang voor verschillende omroepen kwaliteitsprogramma's neerzette. Meta de Vries is ook zo'n legendarische stem. Jeanne Kooijmans was heel leuk bezig bij de KRO en ging opeens het uurtje van Frits Spits overnemen. Volgens velen vergaloppeerde ze zich daarmee, maar Jeanne kwam ijzersterk terug met Peter van Bruggen in de vroege ochtend op 3FM. Goed, wie hebben we verder nog? Edith de Doosch wil ik beslist even noemen. Ik herinner mij de periode nog waarin ik 's avonds laat naar haar programma's luisterde. Het zal 1990 geweest zijn dat haar stem dagelijks rond 23:00 klonk via Radio 10, toen nog zonder de toevoeging FM en zelfs zonder "gold" erachter. Soms kreeg ik de indruk dat ze net zo prettig gestoord was als ik.

Zo zijn er af en toe nog wel wat vrouwen geweest die zich thuisvoelden achter de microfoon. Maar altijd stond er een dozijn mannen voor en achter geprogrammeerd. Wat zou daarvan nu eigenlijk de reden zijn? Hebben vrouwen gewoonlijk niet een stem die zich goed leent voor het presenteren van muziek? Vast niet. Immers, niet voor niets koos bijvoorbeeld Noordzee FM uitdrukkelijk voor het gebruik van een vrouwenstem in het jinglepakket dat werd geintroduceerd ten tijde van de revolutionaire verandering die de zender twee jaar geleden onderging. De slogan "Het is JOUW muziek" werd vooral door die vrouwenstem bekend gemaakt. Een mooi bewijs dat, mits juist gekozen, een vrouwenstem bepaald niet misstaat op de Nederlandse radio. Misschien liggen de interesses van de meeste vrouwen anders? Zou dat het zijn? Dat ze zich onvoldoende interesseren voor "het vak"?

Nee, dat kan het ook niet zijn. Als ik kijk naar de lokale omroepen in de regio waar ik woon, dat zie ik veel presenterende vrouwen. In alle leeftijdsgroepen. Veel meer dan bij de landelijke zenders. Dus eigenlijk is het heel vreemd dat daarvan kennelijk slechts een relatief veel kleiner deel doorstroomt naar een betaalde baan in omroepland. Of heb ik gewoon op de verkeerde tijd de radio aan?

Raimond Bos
presentator@hotmail.com 

Gerelateerde Artikelen