Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Ook Efteling Radio en Juize gaan uitzenden via DAB

DAB

Efteling Radio en Juize zijn binnenkort landelijk te ontvangen via DAB+. Beide radiostations gaan gebruik maken van capaciteit van 538 en Slam FM. Efteling Radio is momenteel al landelijk via de kabel te ontvangen, terwijl Juize uitzendt via internet.

Ook Efteling Radio en Juize gaan uitzenden via DAB Momenteel zijn 538, Slam FM, Radio 10 Gold, het nieuwe Radio 10, 100%NL, Q-music, BNR Nieuwsradio, Skyradio, Radio Veronica, Classic FM, Sublime FM, Radio Maria en BG Radio al in grote delen van Nederland via DAB+ te ontvangen.

Vooralsnog gaat het om testuitzendingen, waardoor het nog tot uitval of slechte ontvangst kan komen.

Op 1 september 2013 wordt het DAB+net op kanaal 11C officieel in gebruik genomen. Dan dienen alle landelijke radiostations met een FM-licentie niet alleen hun eigen signaal uit te zenden via DAB+, maar ook een tweede kanaal.

Skyradio zendt momenteel al Classic FM uit als tweede kanaal, terwijl 100ProcentNL dit doet met Radio Maria.

538 Zendt momenteel Radio 10 Gold als tweede kanaal uit. Binnenkort wisselt laatstgenoemde zender echter van eigenaar. Het station is verkocht aan Ad Venture Radio en gaat uitzenden op kavel A7. Momenteel vinden al testuitzendingen plaats van het nieuwe Radio 10 via FM en DAB+.

Zodra de overname is afgerond verdwijnt Radio 10 Gold als tweede kanaal van 538 via DAB. Daarnaast dient zusterstation Slam FM ook nog een tweede kanaal aan te bieden via DAB+. Binnenkort zijn daarom ook de kinderzender Efteling Radio en de urbanzender Juize landelijk via digitale etherradio te ontvangen, zo bevestigt een woordvoerster van 538 aan Radio.NL.

Efteling Radio is momenteel al landelijk via de kabel te ontvangen. Juize is een themakanaal van Slam FM dat via internet uitzendt. Naast de distributie via DAB+ gaan 538, Slam FM en Efteling Radio ook samenwerken op het gebied van spotverkoop.

Efteling Radio

Om DAB+ uitzendingen te beluisteren is een speciale DAB+ontvanger nodig. Deze DAB+ontvangers zijn momenteel al vanaf ongeveer 40 euro via internet verkrijgbaar. Het is de bedoeling dat deze ontvangers later dit jaar ook in de winkels verkrijgbaar zijn. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen