Search
Close this search box.

Vanaf 1 september ruim baan voor digitale radio

Alle landelijke publieke en commerciële omroepen zijn vanaf 1 september op de radio in een groot deel van Nederland te ontvangen in digitale kwaliteit. De omroepen voldoen hiermee aan de verplichting die het ministerie van Economische Zaken en Agentschap Telecom aan hen hebben gesteld bij het afgeven van de uitzendvergunningen.

Omroepen moeten voortaan hun radioprogramma’s zowel via de FM aanbieden, als digitaal via DAB.

Digitale radio is minder storingsgevoelig dan de huidige analoge variant. Voor de luisteraars betekent dit een betere geluidskwaliteit. Daarnaast  is er een breder programma-aanbod mogelijk. Naast het “eigen” programma mogen omroepen namelijk een tweede kanaal gebruiken voor een nieuw radioprogramma. Bovendien kunnen omroepen via digitale radio tijdens de uitzendingen meer randinformatie doorsturen, zoals informatie over het afgespeelde nummer en de artiest, en verwijzingen naar websites of verkeersinformatie.

Gefaseerde uitrol
De uitrol van digitale radio in Nederland gaat gefaseerd. De landelijk publieke omroep zendt al geruime tijd uit via de (ondertussen verouderde) digitale voorloper van DAB+ in de Randstad en Noord Brabant. Daarnaast is de landelijke publieke omroep bezig met de versnelde uitrol en overschakeling naar de nieuwe techniek DAB+.

De landelijk commerciële omroepen moeten per 1 september 40% van Nederland digitaal bereiken, en het ziet er naar uit dat zij dit ruim halen.

Dit betekent dat Skyradio, Radio Veronica, 538, Slam FM, 100ProcentNL, BNR Nieuwsradio, Q-music en Sublime FM, Radio 10 Gold (binnenkort Radio 10), Juize, Classic FM, Radio Maria en BG Radio in vrijwel heel Nederland te ontvangen zijn op kanaal 11C van de digitale radio. Efteling Radio start binnenkort.

Efficiënter ethergebruik
Agentschap Telecom heeft de introductie van digitale radio gestimuleerd om een nog efficiënter gebruik van de schaarse ruimte in de ether mogelijk te maken en innovatie in radio aan te jagen. Ook in Europa wordt in steeds meer landen gebruik gemaakt van deze techniek. Om digitale radio-uitzendingen te kunnen ontvangen moeten luisteraars wel beschikken over een radio die DAB uitzendingen kan ontvangen. [Radiowereld.NL]