Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Radio 1 experimenteert met plaatjes via DAB

DAB

De publieke nieuwszender Radio 1 is gestart met het experimenteren met plaatjes en tekst via DAB. Met speciale ontvangers is via Radio 1 nu actuele informatie over weer, verkeer te bekijken, alsmede de hoofdpunten van het nieuws. Dit meldt Jan Westerhof, directeur audio NPO, via Twitter.

Momenteel zijn de landelijke commerciële radiostations in bijna heel Nederland digitaal via de ether te ontvangen. De ontvangst van de landelijke publieke radiostations is nog beperkt tot de Randstad en delen van Gelderland en Noord-Brabant. Eind van dit jaar moet ook het DAB-net van de publieke omroep landelijk dekkend zijn.

Naast audio kan er via DAB(+) ook data meegezonden worden. Dit kan informatie in tekstvorm zijn, maar ook in vorm van plaatjes zijn. In het Buitenland bieden diverse radiostations deze dienst al aan.

Sinds dinsdag is dit ook het geval in Nederland. Radio 1 gestart met het experimenteren met plaatjes en tekst via DAB. De nieuwszender zendt actuele info mee over weer en verkeer, alsmede de hoofdpunten van het nieuws.

Overigens zullen nog weinig mensen deze plaatjes kunnen zien. Naast dat de consument een dergelijke ontvanger nog moet aanschaffen, zijn het vooral de duurdere toestellen die plaatjes kunnen weergeven. De goedkopere ontvangers hebben alleen een display waarop teksten kunnen worden weergegeven.

Eerder maakten zowel de STER als de 538 Groep bekend de mogelijkheden te bestuderen van de verkoop van beeldadvertenties via DAB+.

Momenteel zenden alleen de commerciële radiostations uit via DAB+. De publieke radiostations zenden nog uit in de verouderde MP2 standaard. Het is de bedoeling dat er op termijn omgeschakeld gaat worden naar DAB+. Wanneer dit precies gaat gebeuren is nog niet duidelijk. Wel gaan de publieke omroepen tijdelijk parallel uitzenden in zowel DAB als DAB+. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen