Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Poolse publieke radio start aanbesteding DAB-net

DAB

Polskie Radio, de Poolse publieke radio, is gestart met de aanbesteding van zijn zenderpark voor Digital Audio Broadcasting (DAB). Het is de bedoeling dat het nieuwe contract in januari 2014 ingaat. Tot die tijd blijft zenderexploitant Emitel het bestaande net exploiteren.

Poolse publieke radio start aanbesteding DAB-net Aanvankelijk was het de bedoeling dat Polskie Radio vorig jaar zomer zou starten met uitzenden via DAB. Het Europees kampioenschap voetbal 2012 werd aangegrepen om de eerste fase van het landelijke netwerk uit te rollen. In de steden Warschau, Wrocław, Poznań, Gdańsk en Gdynia zouden de landelijke publieke stations en een aantal regionale stations in DAB+ te ontvangen zijn.

Vlak voor de start van het EK voetbal werd de uitrol van het DAB-netwerk alsnog afgeblazen wegens gebrek aan financiële middelen. De publieke radio en televisie kampte de afgelopen jaren met een tekort. Want ondanks dat inwoners van Polen kijk- en luistergeld moeten betalen om de omroepen te bekostigen, betaalt een slordige 65% van de inwoners dit niet.

In mei maakte Polskie Radio alsnog te gaan starten met uitzenden via DAB+. Momenteel zijn er al testuitzendingen te horen, maar op 1 oktober starten de officiële uitzendingen. Onder meer in Warschau en Kattowitz zijn de publieke radiostations digitaal via de ether te ontvangen.

Aanvankelijk worden de vier landelijke stations Jedynka (1), Dwójka (2), Trójka (3) en Czwórka (4), alsmede Polskie Radio dla zagranicy (De Poolse Wereldomroep) en de regionale station Radio Katowice en Radio Dla Ciebie doorgegeven. Op termijn volgen ook de digitale kanalen PR24 (nieuws), Radio Rhythm, Radio Retro, Radio Eureka (technologie en wetenschap) en Radio Dwarf (kinderzender).

Tot en met het einde van dit jaar blijft Emitel het DAB-zenderpark exploiteren. Wie dit vanaf januari 2014 gedurende drie jaar mag doen, wordt bepaald middels een aanbesteding. Deze is inmiddels opgestart en zenderexploitanten kunnen tot en met 21 oktober hun inschrijving indienen. Gunning geschiedt op laagste prijs. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen