Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Denemarken in 2014 over naar DAB+

DAB

Denemarken schakelt in 2014 over van DAB naar DAB+. Aanvankelijk was het de bedoeling dat al dit jaar overgegaan zou worden naar deze efficiëntere standaard, maar besloten is om dit uit te stellen. Volgend jaar wordt er namelijk gelijktijdig een nieuwe indeling van de DAB-netten doorgevoerd.

In oktober 2012 stelde de Deense regering een nieuw mediabeleid vast waarbij een duidelijke focus ligt op Digital Audio Broadcasting. Belangrijke speerpunten zijn het creëren van meer ruimte voor commerciële stations en de omschakeling naar DAB+.

Samen met Zwitserland is Denemarken momenteel één van de succesvolste landen van Europa op het gebied van DAB. In Denemarken zijn al ruim 1,5 miljoen ontvanger verkocht, waardoor een derde van alle huishoudens DAB kan luisteren.

Het succes van DAB in Denemarken komt mede door de sterke positie van de Deense publieke omroep DR. Doordat deze geheel reclamevrij is, is de radioreclamemarkt in Denemarken nog altijd sterk onderontwikkeld. Daarnaast hebben commerciële radiostations het lange tijd moeten doen met zwakke lokale FM-frequenties. Pas in 2003 is hier echt verandering in gekomen, maar desondanks geniet de DR nog altijd van een marktaandeel van rond de 80%.

De Deense publieke omroep kreeg in 1995 de beschikking over een landelijk dekkende DAB-multiplex. Hierop zijn naast de landelijke FM-stations van de omroep ook diverse themakanalen te horen. In 2004 kreeg de omroep er een tweede multiplex bij, waardoor er nog meer themakanalen werden opgezet. Wel moest de omroep verplicht capaciteit verhuren aan de houders van de landelijke en regionale commerciële kavels.

In 2014 gaat de indeling van de verschillende DAB-netten op de schop. De Deense publieke omroep krijgt nog maar de beschikking over één landelijk DAB-net, dat geschikt is voor regionalisering. Het zogenaamde ‘Denmark 2’ net zendt momenteel al uit via drie verschillende kanalen (8B, 11C en 13B), maar wordt nu nog ingezet voor de landelijke stations.

De Deense publieke omroep gaat vanaf volgend jaar december uitzenden via het Denmark 2 net. Door tevens over te schakelen naar DAB+ wordt het ook mogelijk om alle 11 edities van P4 door te geven. Momenteel is P4 nog niet te beluisteren via DAB.

De landelijke en regionale commerciële stations Nova FM, The Voice, Pop FM, Radio 100 en Radio 24syv gaan dan uitzenden via het Denmark 1 net, dat in het hele land op kanaal 12C uitzendt. Ook deze stations gaan over op DAB+. De resterende capaciteit op dit landelijke net zal middels een vergelijkende toets verdeeld worden aan andere commerciële partijen.

Voor de lokale stations komt er een zogenaamd Denmark 3 net, dat via verschillende kanalen gaat uitzenden voor 13 verschillende regio’s. Hierdoor kunnen zij alleen voor hun eigen regio digitaal via de ether uitzenden.

Om digitale radio bij de radiostations te promoten overweegt de Deense regering om alle FM-licenties te verlengen tot 2019. Mocht half 2018 het aandeel van digitale radio 50% bedragen, dan gaat de Deense overheid tevens overwegen om in 2019 analoge FM-frequenties afschakelen. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen