Kies je favoriete radiostation

Dossiers

VK: Choice FM gaat verder als Capital Xtra; Smooth 70s stopt via DAB

DAB

Het doek is gevallen voor de urbanzender Choice FM. Na 23 jaar wordt het station vervangen door Capital Xtra, een station dat naast urban ook veel dance gaat uitzenden. Aanstaande maandag gaat het nieuwe station van start via FM in Londen in landelijk via DAB. Capital Xtra vervangt het station Smooth 70s, dat na amper twee jaar ophoudt te bestaan.

No Choice
Donderdagochtend was het schrikken voor de vaste luisteraars van Choice FM. In plaats van de ochtendshow met Kojo & Jade was er non-stop muziek te horen. Eigenaar Global Radio heeft besloten om het roer bij de zender om te gooien en het station te verbinden aan de hitzender Capital, die al in delen van het Verenigd Koninkrijk via FM en DAB te ontvangen is. Daarom gaat Choice FM verder als Capital Xtra.

Global volgt hiermee het voorbeeld van de BBC die met 1Xtra, BBC Radio 4 Extra en 5 Live Sports Extra al zogenaamde pluskanalen van respectievelijk BBC Radio 1, BBC Radio 4 en BBC 5 Live heeft.

Ook verrassing voor medewerkers
Niet alleen voor de luisteraars, maar ook voor veel medewerkers van Choice FM komen de veranderingen als een grote verrassing. Zij werden woensdagavond pas verzocht om de volgende ochtend aanwezig te zijn bij een speciale bijeenkomst.

Tijdens deze bijeenkomst werden ze pas op de hoogte gesteld van de op stapel staande wijzigingen. Tevens kregen bekende deejays als Daddy Ernie, Martin Jay, Natty B, Dave P en DJ KC te horen dat er voor hun geen plaats is bij Capital Xtra.

Urban en dance
Naast de naamswijziging gaat ook het format op de schop. Naast veel urbanmuziek gaat de zender ook inzetten op dance. Hoe de programmering er precies uit gaat zien is nog niet bekend. Wel keren ochtenddeejays Kojo & Jade terug op de zender. Ook zijn voormalig BBC Radio 1 deejay Tim Westwood, Zanger en DJ Craig David en DJ Avicii, die recent door Capital FM werden aangetrokken, zullen op Capital Xtra te horen zijn.

Landelijk via DAB
Momenteel is op de FM-frequenties van Choice FM in Londen non-stop muziek te horen met de boodschap “Capital Xtra is coming”. Maandagochtend om 6 uur gaat de nieuwe zender officieel van start. Naast FM in de Britse hoofdstad is Capital Xtra ook in het hele Verenigd Koninkrijk te ontvangen via DAB. Het station neemt namelijk de plaats in van Smooth 70’s op het landelijke DAB-net van Digital One. Hierdoor komt er na amper twee jaar al weer een einde aan Smooth 70s. Zondagochtend stopt het station met uitzenden.

Het is opmerkelijk dat Global besloten heeft om de stekker uit Smooth 70s te trekken. Met 750.000 luisteraars per week en een landelijk marktaandeel van 0,4% is Smooth 70s één van de betere scorende digitale radiostations.

Na 23 jaar historie
Door alle wijzigingen komt er na 23 jaar een einde aan Choice FM in Londen. Het station ging in 1990 van start in het zuiden van Londen. Choice FM was de eerste radiozender in het Verenigd Koninkrijk dat zich primair ging richten op de zwarte gemeenschap. In 2000 kreeg de zender ook een FM-frequentie in het noorden van Londen. De eerste jaren werden er verschillende programma’s voor noord- en zuid-Londen uitgezonden, maar sinds 2004 wordt op beide frequenties hetzelfde programma uitgezonden. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen