Kies je favoriete radiostation

Dossiers

De rechter oordeelt

Columns

GroenLinks heeft direct na het bekendworden van de uitspraak in de zaak van "Kiss FM/Q The Beat" een spoedoverleg aangevraagd over de herverdeling van de commerciele radiofrequenties. Tijdens de procedurevergadering van gisteren werd besloten om het Algemeen Overleg dat voor vandaag stond gepland, uit te stellen.

Dit in afwachting van twee gelijksoortige uitspraken van de rechtbank in Rotterdam. Alleen het CDA en GroenLinks stemden daarbij tegen uitstel. In de eerste zaak oordeelde de rechter dat Kiss FM en Q The Beat (beiden behorende tot het bedrijf MediaMatters ) nog geen aanspraak kunnen maken op een tijdelijke frequentie, omdat de besluitvorming over de verdeling nog gaande is.


Wel stelde de rechter dat er haast gemaakt moet worden met de keuze voor een veiling of een vergelijkende toets. Langer uitstel is in strijd met wettelijke en Europese verplichtingen om een doelmatig gebruik van beschikbare frequenties te verzekeren.

De landsadvocaat gaf tijdens de zitting aan dat de besluitvorming in januari zal zijn afgerond, de rechter oordeelde vervolgens dat die tijdspanne dan ook zal worden aangehouden. Komt er geen snelle besluitvorming, dan moeten de nog niet vergeven restfrequenties alsnog worden toegewezen. "En dit zal de herverdeling van alle frequenties een stuk moeilijker maken", aldus de GroenLinks Tweede Kamerfractie. De partij wil dan ook dat het uitgestelde Algemeen Overleg zo spoedig mogelijk plaatsvindt. Ook al omdat de 2e zaak van Arrow Classic Rock, soortgelijk is aan die van Kiss FM/Q The Beat. Verder uitstel lijkt de partij daarom niet gerechtvaardigd.

M. Van Laar.

Gerelateerde Artikelen