Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Regionale stations willen voor zomer 2014 starten met DAB+

DAB

De regionale publieke en commerciële radiostations, alsmede een aantal stations op AM, gaan mogelijk nog voor de zomer van 2014 van start via DAB+. Momenteel wordt de aanbesteding van het bovenregionale kavel, dat uit vijf multiplexen bestaat, voorbereid.

Regionale stations willen voor zomer 2014 starten met DAB+ Op dit moment zijn de landelijke commerciële radiostations al in bijna het hele land te ontvangen via DAB+. De landelijke publieke radiostations zijn momenteel alleen in Randstad, Gelderland en Noord-Brabant digitaal via de ether te ontvangen, maar het is de bedoeling dat medio januari 2014 de landelijke publieke stations overal in Nederland te ontvangen zijn.

Ook de regionale publieke en commerciële stations, alsmede verschillende stations op AM, dienen uit te gaan zenden via DAB+. Hiervoor is een bovenregionaal kavel beschikbaar, dat is opgedeeld in vijf multiplexen (allotments): Oost (kanaal 6B - Groningen, Drenthe, Overijssel, Gelderland), (kanaal 7A - Noord-Brabant en Limburg), West (kanaal 8A - Noord-Holland zuid, Zuid-Holland, Utrecht en Flevoland), Noordwest (kanaal 9D - Noord-Holland noord en Friesland) en Zuidwest (kanaal 9D - Zeeland).

Volgens de uitzendvergunning dienen de regionale en middengolfstations op 1 september 2015 80% dekking te hebben. Maar als het aan een aantal radiostations ligt, gaat het kavel nog voor aankomende zomer de lucht in.

“Wij zijn een aanbesteding voor het bovenregionaal kavel aan het voorbereiden waarbij het de bedoeling is om elk allotment apart in de markt te zetten. Wij zien graag dat we nog voor de zomer een netwerk laten aanleggen dat een goede dekking aan de regionale publieke omroepen biedt tot het eind van deze vergunningperiode,” zo laat Tijmen Brugman, beleidsmedewerker bij ROOS, aan Radio.NL weten.

Overigens is het nog onduidelijk of ook alle regionale commerciële publieke radiostations en de stations op AM gelijk al gaan uitzenden via DAB+. Zij mogen zelf bepalen wanneer ze van start gaan, mits ze maar aan de uitzendvergunning voldoen. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen