Kies je favoriete radiostation

Dossiers

BBC zet komende 2 jaar 162 nieuwe DAB-zenders aan

DAB

De BBC gaat de ontvangst van zijn landelijke radiostations via DAB de komende twee jaar fors verbeteren en uitbreiden. Nog voor eind 2015 worden in totaal 162 nieuwe DAB-zenders in gebruik genomen. De dekking van de landelijke multiplex van de Beeb stijgt hiermee van 93 naar 97%, terwijl in veel gebieden de ontvangst verbeterd wordt.

Het is inmiddels al weer 18 jaar geleden dat de BBC van start ging met uitzenden via DAB. Op 27 september 1995 werden de eerste vijf zenders officieel in gebruik genomen, waardoor de regio Londen digitaal naar de radio kon luisteren. Sindsdien is het netwerk flink uitgebouwd tot de huidige dekking van circa 93%.

Met ruim 225 zenders heeft de BBC momenteel al het grootste DAB-netwerk ter wereld. Dit netwerk wordt de komende jaren nog groter. Omdat de BBC en de commerciële radiostations inzetten op een digitale toekomst, komen er voor eind 2015 162 nieuwe DAB-zenders bij om de bestaande dekking uit te breiden naar 97%, waardoor 2,5 miljoen inwoners van het Verenigd Koninkrijk het landelijke net van de BBC alsnog kunnen ontvangen. Het gaat om bijna 100 zenders in Engeland, 18 in Schotland, 22 in Wales en drie in Noord-Ierland.

Daarnaast wordt de dekking in een aantal regio’s verbeterd, waardoor miljoenen inwoners betere ontvangst krijgen. Onder meer in steden als Aberdeen, Bournemouth, Coventry, Glasgow, Leicester, Lincoln, Liverpool, Oxford en Plymouth zal met name de ontvangst binnenshuis flink verbeteren.

Tussen nu en kerst 2015 worden elke twee weken drie nieuwe zenders in gebruik genomen. Basingstoke in Hampshire, ongeveer 50 kilometer ten zuidwesten van Londen, mag het spits afbijten. Deze zender gaat waarschijnlijk nog voor de kerst 2013 aan. Zenderexploitant Arqiva gaat het zendernet bouwen voor de BBC. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen